2015-05-02
我之前係新聞見到之前的歌星Oscar自已去內地學師,之後係旺角開了店"正宗上海生煎皇"。之前新開時都見到Oscar整生煎包,當然吸引吾少 人去試,當然其中一個係我啦....試過吾錯,多汁之餘肉味有返係度,皮又吾厚,仲有少少芝麻仲香口,所以評分都好好。今日難得2個人放假,途經旺角的生煎包原來男人一直都冇食過,咁當然入去試下(好耐都冇再食...),入到去因為下午茶時間,有餐係一個飯之類加 個小食送杯飲品,大約40﹣50元。今次我地2個叫左炸排骨菜飯,生煎包x4個,餃子麵,汽水和豆漿。豆漿好水,冇豆漿味。似係用一杯沖二杯出黎的感覺。之後生煎包好快就黎了4個,但比我心目中差左,凍左,頂多只可說是少少暖,所以香口味已經沒有,肉汁還在,肉比之前細。炸排骨菜飯,菜飯油都粒粒都有油而吾香,菜切得好大,菜飯味係不合格。炸排骨我吾知炸粉去左邊,排骨底又係好多油,口感吾似排骨而似梅頭,食左一 半冇食。餃子麵一黎到餃子已經有一隻爛一隻包得吾好分開左。味道正常,麵係偏淋。今餐食左大約80元,有一半係冇食到,其實好味道好努力keep住才可以留到食客。
豆漿好水,冇豆漿味。似係用一杯沖二杯出黎的感覺。