2019-03-16 393 views
難得黎到佐敦上堂,一起身已經諗今日一定要回一回麥文記!今日終於試到,一口氣連食兩碗評一評佢!份量只要做過research ge都知道,麥文記ge麵一定係細細碗,基本上一個大男人要食兩碗先夠飽。呢個同預期中一樣,兩碗ge份量等於出面ge一碗半。湯底好明顯同外面ge好同!佢係好淡味,但係又完全唔似出面果D無味湯。當你嗒真D,就會發現佢有一種清甜清香係入面,而且完全唔涸喉,好飲。麵底小弟唔係咩金舌頭,老實講就唔太食到同外面ge麵的分別。不過,雖然食唔出,但睇得見,麵底明顯唔似出面果d咁黃咁白,而係近似雞蛋面咁ge顏色!戲肉雲吞麵雲吞好得,一碗有4粒。完全食得出係用新鮮蝦去整,而且調味方面亦係好高水準!牛腩麵呢個係我食過最好食ge牛腩麵!佢ge五香牛腩完全係用清甜黎易容,食落唔會過咸,唔會蓋過牛肉味,而且燜得好淋,完全唔起渣!牛筋簡直係正到不得之了,可惜得一舊。呢碗麵ge水準係超級高!

份量

湯底