2018-02-11
之前去心夜來潮食飯既時間,發現佢隨離有一間叫做饕牛記,係專門食牛肉火鍋,而且睇落好專業,因為有好多唔同部位既牛肉所以今日特登同朋友黎試下,不過真係有小小失望由於依度無電梯,所以要行過一條長樓梯先黎到,都有小小辛苦餐廳牆上寫曬所有牛既部位,介紹得好詳盡,的確令人好有期望........星期六晚上,人流唔算太多,有一半空位,莫非係宣傳唔夠?火鍋係落單之後好快黎到,不過我地飲落試左一啖湯底,就明白點解人流唔多,因為湯底味道似係味道調出黎,並唔係純正靚湯飲完之後好有就有口喝既感覺而且入面既食材份量亦都偏小,變相要強逼客人點更多既食物.....而餐廳以牛為主打,但牛肉既質素卻屬於中下,依碟係吊龍伴,牛肉好薄,所以熟左縮水之後,理所當然更薄,入口毫無口感可言其他牛肉既問題亦都係偏薄,打邊爐既牛肉如果唔有小小厚度,入口口感一定會有好大既影響而且牛肉亦都無牛味,証明食材只係中下級數,相比價錢後性價比亦都偏低號稱係手打牛丸,但入口好韌,手打牛丸正常應該係會好彈牙朋友食落都覺得應該似係國內大量製造既肉丸,並唔係本地手打牛丸以牛字為招牌,理應在用料上有所要求,但今次食落既感覺似乎只係以牛為焯頭,並唔係賣點,
所以今日特登同朋友黎試下,不過真係有小小失望
由於依度無電梯,所以要行過一條長樓梯先黎到,都有小小辛苦
星期六晚上,人流唔算太多,有一半空位,莫非係宣傳唔夠?
飲完之後好有就有口喝既感覺
號稱係手打牛丸,但入口好韌,手打牛丸正常應該係會好彈牙
以牛字為招牌,理應在用料上有所要求,但今次食落既感覺似乎只係以牛為焯頭,並唔係賣點,用既只係普通食材,並唔係高級食物,價錢唔平,所以絕對係有改善空間