2014-06-29 6158 views
呢度係位於中環鬧市區嘅私房菜餐廳採用全開放式設計所有嘅食客都係圍住一個Bar枱中央就係廚房所以可以一邊食野一邊睇住廚師煮野食餐廳只接受訂位無Walk-in我哋自己帶咗支89年Mouton所以冇係餐廳叫酒開瓶費$350同一般私房菜一樣食客都係冇得揀食乜嘢全部都係由廚師安排今晚一共有十道菜第一道菜:Oyster, Snap Pea, Yuzu, Yogurt生蠔係來自南非裏面有個辣辣地嘅醬汁作為第一味開胃菜係個好唔錯嘅選擇但如果辣度減低少少食到生蠔的鮮味會更好有樣嘢要稱讚嘅係廚師知道食客要用手去揸住個蠔殻所以特地俾左用Test Tube裝成既水俾食客倒落個Napkin度造成濕紙巾抹手第二道菜:Tuna, Sea Urchin, Espelette, Rice呢味係餐廳既Signature Dish呢度菜賣相非常之靚碟上左面有粒結左冰既提子提子浸左Chardonnay白酒食落去凍凍地苦苦地幾得意中間有呑拿魚他他伴以新鮮海膽海膽非常之新鮮呢個裏面都係配左小小辣辣地嘅汁連埋碟上邊嘅米通粒一齊咬食落去好有層次好好味最後用右邊既紅毛丹作呢道菜既收尾Very Nice第三道菜:Blue Lobster
呢度係位於中環鬧市區嘅私房菜

食落去好有層次好好味
最後用右邊既紅毛丹作呢道菜既收尾
Very Nice
第三道菜:
Blue Lobster, Snail, Fennel, Bone Marrow
有法國南龍蝦、法國蝸牛同沖繩嘅海葡萄
食之前廚師再為我哋淋上熱辣辣嘅龍蝦湯
龍蝦非常有驚喜
因為原來廚師係龍蝦上面沾左d脆粒
食落去外脆內軟
口感非常好
其他食物整體都好不錯
第四道菜:
John Dory, White Asparagus, Hollandaise
個鯛魚煎到8成熟
入面好嫩滑
上面係塊炸到好脆既煙肉
下面係白露筍
側邊有廚師自家調配既荷蘭醬
個sauce加左少少辣味
Overall ok
第五道菜:
Black Truffle, Fennel

原本呢味係Truffle Egg with Parmesan
因為我唔食Cheese所以Chef改左Fennel
落左好多Truffle Sause 所以好香松露味
入面個菇咸左D
呢味屬於普普通通
第六道菜:
Duck, Lychee, Cucumber, Chanterelle
呢道菜賣相好精緻
個春卷凍左同淋左
全碟最好味係個荔枝
勁甜
第七道菜:
Iberian Pork, Razor Clam, Broccoli, Kimchi
有兩件黑毛豬
一件係”燒肉”型
個皮唔夠脆,咬落有d韌,而且入面太肥
另一件望落似”和牛”
食落同望落有個好大既落差
以為入口溶化,點知好”鞋”
要讚係個大葱
入面放咗d好creamy sauce
好創新好好味
第八道菜:
Corn, Coconut, Mango, Kaffir Lime
呢味甜品望落好似Mango Sushi
食之前廚師再加左d凍冰冰有椰子味既野
連埋個芒果「Sushi」(糯米飯)食
好味到震
甜品真係好好好好食!
第九道菜:
Canadian Maple, Pili Nut, Orange, Bacon
超特別
上面塊脆片紅色既係煙肉!
估唔到可以咁夾
我覺得呢個Chef甜品真係好叻!
第十道菜:
Warm Madeleine

其實係平時食開既法式小蛋糕
睇住即焗的
但唔係特別好食
Overall Conclusion係有米芝蓮一星質素
呢個價錢絕對物有所值!
2014-06-20
$1200 (Dinner)
  • 甜品
  • Canadian Maple Pili Nut Orange Bacon
  • Corn Coconut Mango Kaffir Lime
  • Blue Lobster Snail Fennel Bone Marrow
  • Tuna Sea Urchin Espelette Rice
  • Oyster Snap Pea Yuzu Yogurt