2024-09-17 752 views
生日真係要食好西繼晏晝食咗個龍蝦做午餐之後,夜晚無咁猛烈,食生蠔本身去蠔站食係因為見到佢有優惠$10/隻法國生蠔,另外$138/1杯日式果酒加2隻日式做法嘅生蠔一坐低咩都唔好諗,先嚟一打法國蠔先,本身美國蠔都有優惠但我就啱太鍾意美國蠔嘅Creamy質感,我鍾意法國蠔偏重海水味、爽口質感而因為呢幾日日本打風,所以當日日本蠔無貨但我對日本蠔都麻麻地,佢地太大隻,蠔味無法國蠔咁濃,但質感偏中間第一轉生蠔海水味太重,有啲咸,我本身都唔會加檸檬汁去食生蠔,但今次都要加,因為咸味重,反而加檸檬汁後更加好食啲蠔唔太大隻,啱啱好,唔算太肥美,但為咗客人方便食,開蠔後店員會幫客人將貝柱切斷,所以所有蠔都可以連埋貝柱食,好貼心食完呢一打真係慾罷不能,即時決定要食多一打~不過第二轉呢一打無第一轉咁咸,大細差唔多,今次就食到啲蠔好鮮甜,爽口炸薯條 $68呢個炸薯條不得了,勁脆,一食停唔到口,佢嘅香脆真係M記做唔到Ashai Soup Combo Set $138@1Combo有4款日式煮法嘅蠔選擇清酒焗蠔柚子蘿蔔蓉生蠔炸蠔福袋煮蠔最後我地揀咗清酒、柚子另外果酒我地揀巨峰提子同桃個日式煮法……sorry我地兩個
生日真係要食好西
繼晏晝食咗個龍蝦做午餐之後,夜晚無咁猛烈,食生蠔

本身去蠔站食係因為見到佢有優惠

一坐低咩都唔好諗,先嚟一打法國蠔先,本身美國蠔都有優惠
法國生蠔

而因為呢幾日日本打風,所以當日日本蠔無貨
食完呢一打真係慾罷不能,即時決定要食多一打~
炸薯條

炸薯條 $68

Ashai Soup Combo Set $138@1
Combo有4款日式煮法嘅蠔選擇
清酒焗蠔
柚子蘿蔔蓉生蠔
炸蠔
福袋煮蠔
最後我地揀咗清酒、柚子

另外果酒我地揀巨峰提子同桃
個日式煮法……sorry我地兩個真係唔識食,清酒煮蠔還可以,清酒味濃,但感覺蓋過晒啲蠔嘅鮮味
清酒焗蠔

而個柚子蘿蔔蓉,OMG,搞唔掂,唔知食緊咩咁,完全唔夾,柚子味重過蠔味,一入口,我地兩個都揦埋口面
柚子蘿蔔蓉生蠔

真係反而炸蠔會最穩陣,但係覺得炸咗佢有啲嘥
另外兩杯Asahi果酒……sorry我地都唔太建議,因為又係唔知自己飲緊啲咩,頭頂即時有直升機飛過……伏伏伏伏
Asahi  soup  combo

真係想試,我地建議巨峰提子,桃味完全無桃味,無甜味,巨峰提子就有少少甜味,中和返
整體呢個日本祭Combo伏味濃厚
蠔站至尊薄餅

蠔站至尊薄餅 $178
我本身唔太鍾意食薄餅,但係呢啲薄底式嘅我ok,平時喺Pizza Hut食至尊,會有洋蔥、青椒、辣肉腸
但佢呢個,好特別,用煙肉、黑椒腸,重要勁多芝士,我話唔知會唔會拉到絲,朋友話無可能喇,點知都可以喎
雖然好好食,但2個女仔都真係食唔晒成個10吋薄餅

蠔站我絕對會回購~~
佢地有幾間分店,$10/隻法國生蠔全線分店都有~

#蠔站
#無錢但又愛食愛周圍遊
#OysterStation
#Photoblogger
#Blogger
#Foodie
#wingsaralifefooddiary
2024-09-15
$400 (Dinner)
Celebration
Birthday