2015-03-30
剛開完會,食個麵先返大埔啦。唔知幾多年無食過池記,好似四五年前九龍灣黃金衣蟹粥、雲吞蝦籽撈麵一役後就無幫襯過喇。朋友仔想食,無所謂。一坐底成枱都係醋,黐笠笠!好采阿姐擺位時都順便抺乾淨,嚇得我!坐得唔多舒服,好迫而且枱櫈貼到密麻麻。烏蠅飛黎飛去喎,雖然衛生麻麻,但傳菜既大嬸非常有禮貌,多謝前多謝後,好 warm,都唔好意思黑面啦。淨南乳豬手,冷盤黎既咩?骨多肉少唔熱又勁咸,仲有豬腳甲呀!好可怕!激劣!兩碗迷你雲吞麵加一碟淨豬骨,多謝二百五十蚊!咁經貴唔啱我地食啦。四周完全被強國人包圍,我地似乎去錯地方咯。雲吞麵走蔥走韮黃,都有多年年食過池記既雲吞麵喇,以前堅好食,但依家完全唔合格囉,只能評為唔難食。細細一碗仔,湯底淡而無味又唔香,雲吞爽口但豬肉少到食唔到,鮮味欠奉,唯一合格既只有彈牙鹼水麵。雲吞麵走蔥走韮黃,整碗麵都太淡,都要辣椒油救命,池記依舊無豉油供應,無緊要,淨渣都好。但係辣椒渣不香口只有微辣,咸咸地,算擺啦,唉。