2020-03-13
應友人之約,今晚去呢間樓上Cafe開餐,地點易搵,一出港鐵站行幾分鐘就到有晚市套餐供應,多款主菜中,有意粉/意大利飯/肉類,價錢最貴都唔過$200,抵食喎!打頭陣係忌廉南瓜湯,入口淡淡南瓜味,如果有埋片脆多士伴食就GOOD啦!飲完湯就食凱撒沙律,一客份量都唔少,爽脆沙律菜淋上凱撒沙律汁,開胃菜!喜愛香蒜味意粉,咁岩就有蒜香黑松露虎蝦扁意粉 ($108)呢款主菜,擺盤相當別緻,露荀嘅綠色分外搶眼虎蝦煎香過,蝦肉入口算彈牙,沾上黑松露醬,多一份味道而個扁意粉應該用蒜油去炒,多一點油膩,軟硬度適中,而蒜味稍為蓋過左黑松露味,尚有其他菇菌類作為配料,增加整體口感!燒鷄翼.......我鍾意食........呢客蜜糖鷄翼 ($58),今晚難逃於我個胃入面啦! 第一啖入口有香甜蜜糖甜味,有點似曾相識嘅感覺,係啦...........似去BBQ時食嘅搽蜜糖鷄翼,外皮唔算脆,但肉都有蜜糖甜味,趁熱食正呀!另一客主菜為牛魔王朋友而設,香煎美國安格斯肉眼扒 ($188),無寫明幾多安士,但實物都有返咁上下份量最歡喜見到呢D燒紋,硬係未食都覺得應該唔差得去邊點了五成熟,切開入面仍然見到紅色,入口外硬內軟,
虎蝦煎香過,蝦肉入口算彈牙,沾上黑松露醬,多一份味道
最歡喜見到呢D燒紋,硬係未食都覺得應該唔差得去邊
點了五成熟,切開入面仍然見到紅色,入口外硬內軟,肉汁仍有,點埋燒汁食相當唔錯
除左主角肉眼外,仲有薯蓉、燒茄子、翠玉瓜及紅蘿蔔,絶不馬虎!
套餐包埋飲品,見到餐牌有熱情果茶,味道酸酸甜甜,仲有其他生果嘅果肉,用黎平衡返呢一餐都唔錯,咖啡...........今晚我要捨你而去啦........哈..哈!