2019-03-08
今晚和家人去香港老飯點食晚飯!這裏主要係食上海菜,唔講唔知道原來餐廳係創立於1993年,都好耐歷史。餐廳選擇眾多!我地都看左好耐先點菜,因爲餐牌圖文並茂樣樣都好似好好食。而且店員親切有禮,就算我地要求介紹菜色都好有耐性。點完菜就馬上為我們預上小食~很開胃的小食。小籠包:一籠有10個很能夠滿足鍾意食小籠包的我!小籠包包皮厚薄適中,同時能承托湯汁,尖端皺褶工整大小分量適中,肉餡肉質鬆化鮮味!湯汁充盈太油膩。樟茶鴨半隻:呢個樟茶鴨原來係得獎名菜!我是第一次試,之前都未見過這到菜。樟茶鴨入口皮酥肉嫩帶有淡淡樟木和茶葉的香味,唔使點任何調味都已經好惹味。翅群雲吞:雲吞皮夠薄,餡料鮮味!個湯清清地加上金華火腿調味都幾好飲。雲吞鍋的翅群都很多也夠粗,是一道很體面的菜色。乾煸四季豆:四季豆配上少少爽辣的肉碎很惹味開胃,用來餸飯一流。就算食中菜最後都要叫返個甜品的,除左我點的幾款小菜之外!其實餐廳都有好多選擇,下次再黎可以試下其他食物。
點完菜就馬上為我們預上小食~很開胃的小食。