2022-05-09
終於開返多人堂食,搵埋幾個鍾意食中菜嘅朋友,聚埋一張大枱食上海野閒話家常都幾開心!今次嚟試呢間上海婆婆336,餐廳行工業風裝修,空間寬敞闊落,而且人流唔多,我地都坐得幾舒服佢地主打用地道正宗嘅烹調方法製作傳統經典菜式,並堅持少油、少鹽、絕不含味精的三大原則,食物方面選擇都算幾多,小菜﹑點心﹑砂鍋湯﹑中式甜品糖水等,應有盡有。四小拼 (小排骨﹑烤麩﹑肴肉﹑油炆小竹筍) $108烤麩質感鬆軟綿綿,咬落去爆出醬汁非常好味小排骨及肴肉同樣烹調入味,竹筍咬落爽脆十分開胃砂鍋粉皮魚頭湯 (例) $132飲啖魚湯暖暖身,熬至奶白的魚湯飲落非常鮮甜,魚頭經過微微煎香後令成煲湯更鮮香濃郁,魚頭肉都好嫩滑,勺到底仲有好多透明粉皮同豆腐,連埋湯飲好滑軟川椒辣子雞 $88辣子雞辣度適中,用上大量花椒和辣椒將雞炒至乾香麻辣,食落脆口又有肉地,酥香可口。砂窩鬆花菜 $68我地見鬆花菜比較少見就好奇點嚟一試,原來係近似椰菜花嘅異種,口感更好更爽口用辣椒、蔥和蒜等加以調製,味道更為鹹香惹味叄叄陸酸菜魚 $188大量香辣配料及鮮魚湯製成的酸菜魚,鮮香味四溢,辣度適中,就咁飲啖湯汁酸酸辣辣好開胃魚片份量不少,好足料,口感
四小拼 (小排骨﹑烤麩﹑肴肉﹑油炆小竹筍) $108
烤麩質感鬆軟綿綿,咬落去爆出醬汁非常好味
小排骨及肴肉同樣烹調入味,竹筍咬落爽脆十分開胃
砂鍋粉皮魚頭湯 (例) $132
川椒辣子雞 $88
辣子雞辣度適中,用上大量花椒和辣椒將雞炒至乾香麻辣,
食落脆口又有肉地,酥香可口。
砂窩鬆花菜 $68
用辣椒、蔥和蒜等加以調製,味道更為鹹香惹味
叄叄陸酸菜魚 $188
魚片份量不少,好足料,口感嫩滑無骨夠鮮味
舀起一看原來還有不少酸菜、芽菜、芋絲等配菜,索晒D魚湯汁後更是惹味
336上海小籠包 (4隻) $38
食上海菜必點傳統小籠包,新鮮熱辣辣送上,咬落都算多鮮甜湯汁,香濃肉香
酒釀丸子 $32
酒釀丸子係好多女仔鍾意嘅中式糖水之一,因為有潤肺養顏同補血功效嘛~
軟綿Q彈丸子,配上淡淡酒香和桂花清香,一碗真係唔夠喉呢
黑糖冰粉 $20
冰粉細看下帶有粉粉閃,賣相不錯~
配以各種果乾及花生碎,再沾上黑糖一齊食,冰冰涼涼又幾解膩