2022-11-18 1599 views
真係好耐冇去再興食燒味, 咁啱今日有時間行開灣仔就再去回味一下之前好鍾意食嘅蜜汁叉燒同燒肉午餐時間阿姐在門口落力叫囂邀請進入內裏堂食,因為太掛念著以前好味嘅叉燒就入去回味一下,點了例湯及叉燒燒肉飯/湯面.枱面上有各式醬料及叉燒汁比你方便使用,常溫的普洱茶配搭油膩嘅燒味是好嘅標配,如果茶可以熱啲會更加好...因為唔知啲茶放咗幾耐都已經冰凍!先說例湯是有名的西洋菜湯,味道還是非常好的!畢竟唔係每個地方都有西洋菜湯飲,唔算太多味精!期待已久的叉燒燒肉飯及湯面出現的時候感覺义燒已沒有以前那麼明亮可口, 給人感覺有點硬及乾的感覺.白飯沒有很熱亦偏硬,湯麵湯底非常咸,感覺上面的葱應該原本是葱油來的因為非常咸同油.燒肉可能是比較瘦的部位味道亦偏鹹同乾, 叉燒部分已經沒有蜜汁的感覺,肉也是偏乾同偏咸,已經沒有了之前記憶中的蜜汁叉燒感覺!服務部分確實比以前好好多,座位亦是已經沒有太迫,但畢竟食物是一間餐廳重要的一環,味道不好還是很難令人想再次光臨! 我想大概只有他的西洋菜湯還令我有意欲再去光顧!

2022-11-18
$50 (Lunch)
  • 例湯