今日收工來到啲間遠近馳名嘅Cafe Crepe。香港食可麗餅嘅餐廳唔多,而啲間專門店絕對係數一數二。K11 這間分店面積不算大,但座位亦不多所以感覺都幾寬敞。通常Crepe都係甜點,但這間餐廳還有提供咸嘅Crepe,非常特別不可不試😈。我哋2個人點左一個甜一個咸,再加兩杯沙冰。初時以為只係輕食,但原來都幾飽,因為兩個crepe都係超。足。料。🤤🤤🤤 份量多之餘味道都係頂瓜瓜,佢可以話係香港最好食嘅可麗餅,沒有之一👍🏻油封鴨配格魯耶爾芝士 $109👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Crêpe Française第一次食咸嘅可麗餅,估唔到可以係咁好食!外表平平無奇,但原來係禾稈冚珍珠😲油封鴨肉嫩鮮甜,再配上gruyere芝士,味道層次豐富,而且仲有糖化洋蔥增加味道層次,另外仲有芥末醬作點綴,啲個餡料絕對係高質。至於個crepe,煙煙韌韌而沒有黏口嘅感覺,整體味道都係非常豐富,十分滿足🤗朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士丶開心果脆脆及紅莓醬 $89 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Matcha & Berry Parfait啲個可麗餅,淨係賣相都已經吸引死人,而佢除咗有姿勢亦都有實際。Crepe係朱古力味,餡料係抹茶忌廉芝士

油封鴨配格魯耶爾芝士 $109👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Crêpe Française
油封鴨配格魯耶爾芝士

Matcha & Berry Parfait
啲個可麗餅,淨係賣相都已經吸引死人,而佢除咗有姿勢亦都有實際。Crepe係朱古力味,餡料係抹茶忌廉芝士,再加上開心果嘅granola,口感豐富之餘味道係非常配合,再點上酸酸甜甜嘅紅莓醬,回味無窮!
朱古力可麗餅配抹茶忌廉芝士丶開心果脆脆及紅莓醬

黃金冰冰樂 Jade $48👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(Matcha / Dark Chocolate)
啲個沙冰係用抹茶打造,味道唔太甜好適合我,加上厚厚嘅忌廉topping,一起飲係非常之享受😎
黃金冰冰樂 Jade

意式雪糕加特濃咖啡 Affogato $48👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(Coffee / Ice cream )
啲個我覺得係必叫,濃郁嘅咖啡,配合意式雪糕,又甜又香非常吸引!

總結:非一般嘅crepe,用心製作用料講究,咸甜一樣出色,必食推薦!

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️