2020-08-25 583 views
係而家疫情底下相信好多旅行都要被迫中止尤其是台灣一直都係好受香港人歡迎嘅地方。無奈之下唯有真係要搵一啲正宗嘅台灣嘢食嚟彌補下冇得去台灣嘅心情。每一次我都會去桂花小幸食唔同嘅嘢因為我覺得最正宗嘅台灣嘢食始終都係非佢莫屬。最近佢哋嘅菜式稍微調整左就多咗少少選擇,正正就係今次食嘅牛三寶面,所謂嘅三寶就係牛坑腩牛筋同埋牛肚,再配合台灣麵同埋香濃嘅牛肉湯底真係未食都已經流口水,牛筋真係一大傑作,每一啖都係濃厚嘅膠質,湯底又香又甜最重要係飲唔出有味精嘅成份。喺台灣點可以冇咗滷肉飯或者雞肉飯呢? 喺呢一度都可以食到正宗嘅味道㗎,再配合紫菜魚丸湯真係零瀉有台灣感覺另外嘢飲都係呢一度嘅特色,基本上台灣有嘅嘢飲喺呢一度都可以發現到。佢最近新出左多多梳打系列,在可以配合唔同嘅口味例如白桃味或者提子味,感覺夠晒清新亦都可以係食咗咁多嘢嘅情況下稍微調節一下味覺。相信餐牌最特別嘅地方就係新增咗甜品系列,呢一個真係一大創舉,作為台灣最出名嘅黑糖仙草當然要試吓,食完熱嘅嘢再食啲凍冰冰嘅甜品真係回味無窮,仙草大大塊再配合綠豆薏米呢一啲清熱氣嘅嘢食食完之後個人會精神爽利晒亦都可以喺炎炎夏日底下作為一個消暑甜品❤️

2020-08-14
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
  • 三盛紅燒牛肉麵