2022-12-24
家中忙人多 好不容易夾到個時間做冬下午茶時段去食上海菜安排坐於大門口旁的大圓枱今次雖然長輩佔多 不過都有5個人所以點多了幾道菜煎素鵝 ~ 表面金黃脆口 內餡香菇味足 鹹度均勻青瓜 ~放碟色彩單一 爽脆帶蒜同鹹味雞絲 ~ 上碟色彩不足 比其他店少了青瓜絲 蔴醬份量剛好 攪拌後包顆著每一條雞絲與粉皮鱔糊 ~ 色水正常 入口有點過油 咬口唔彈牙 木木的 芡汁有點杰 味道正常 唔係死鹹膽膽麵 ~ 麵口感適中 不會過硬過軟 帶花生香 湯底油油地 濃稠度適中生煎包 ~ 不太對我口味 咬開內面偏幹 丁點肉汁也沒有 不過上菜時保持熱度 可加回分數小籠包 ~ 皮偏厚實 內餡都係冇湯汁較乾身鍋貼 ~ 皮都係偏厚實 今次一咬爆出肉汁了 味道正常松子魚 ~ 好味道 魚炸得香脆 而魚肉還是滑滑有水份的 油多咗少許 味道酸甜適中 魚尺寸完全對得住個價錢奶油津白 ~ 又一對不上我的口味 菜帶根未能一咬即斷 油偏多 醬汁偏濃稠 食一條已感到很膩 不適合長輩食
下午茶時段去食上海菜
安排坐於大門口旁的大圓枱