2018-08-06
我同個好姊妹決定每星期都要搵一日一齊食lunch,因為工作實在太忙太辛苦啦.....但係又手停口停㗎嘛......既然做得咁辛苦,就梗係要食好啲啦,我同佢都好鍾意食韓國嘢嘅,尤其是去烤肉呢!今晚去銅鑼灣呢佢公司附近嘅一間叫新麻蒲,價錢都幾經濟㗎又幾十蚊到百幾蚊就有LUNCH SET 揀~~幾十蚊就係食呀呀人參雞湯啦石鍋飯呀嗰啲傳統嘢啦.~~~咁如果係百幾蚊嘅套餐呢,就可以D都幾靚嘅燒肉㗎啦~~~lunch食燒肉係特別抵食,因為夜晚鬼吖嘛 咁我哋今次呢就嗌咗兩份極品燒肉啦,同埋一個清燉牛骨湯咁樣,首先呢就梗係嚟咗好多前菜先喇~~都幾好味㗎~~不過我哋留肚食燒肉,所以呢就唔係食咗好多啫 杯木我哋嗰套餐呢定係包咗個韓式辣海鮮鍋,用嚟送飯真係一流呀!中和咗燒肉嗰種熱氣呀! 咁呢啲肉未到呢,首先就開咗個爐先啦,店員呢就倒咗啲蛋漿喺個爐邊嗰度,我哋開頭諗死啦,食lunch得一個鐘會唔會唔夠時間煮熟啲蛋呢?但又ok喎,我哋食咗大半個鐘到啲蛋又開始熟喇至於份肉呢,有牛肉啦,又五花腩喇咁,另外有一d 牛肉粒咁我自己覺得係超級好食㗎!咁但係呢,就有少少肥。。。。不過如果燒肉唔肥又點會好味呢?就係燒到啲油脂
幾十蚊就係食呀呀人參雞湯啦石鍋飯呀嗰啲傳統嘢啦.~~~
不過我哋留肚食燒肉,所以呢就唔係食咗好多啫
杯木
至於份肉呢,有牛肉啦,又五花腩喇咁,另外有一d 牛肉粒咁
我自己覺得係超級好食㗎!咁但係呢,就有少少肥。。。。不過如果燒肉唔肥又點會好味呢?就係燒到啲油脂熔曬之後再加燒肉汁,真係不得了呀 !
跟餐呢有得叫石榴果醋梳打,我覺得同燒肉好夾喎,酸酸甜甜開胃呢!
呢度會畀咗碟生菜嘅,咁如果覺得就咁食燒肉好似好齋,咁就可以用生菜包住食。
至於各清燉牛骨湯呢,我覺得就咁飲定係攞嚟送飯都係好正嘅!係絕對冇嗌錯㗎!我覺得如果淨係嗌兩分燒肉呢,冇左呢個牛骨湯總是會會爭啲嘢咁。
個蛋真係出乎意料地好食呀!我哋呢將嗰份燒肉餐入面嘅金菇揼咗落個蛋到,一路煮啲金菇香混和咗落個蛋度好好味呀,期待下次再去食呀