2017-11-27
琴日同友人晚上行過,見到門口個叔叔熱情招待就膽粗粗入左去食。坐底位置就窄左d,2人就要坐一邊卡位。煲仔飯既類別都幾多,亦係佢地既招牌所要就叫左兩個黎食分別係招牌臘味飯同土魷肉餅。等佢上個飯既時間都唔算耐,傾左一陣計都黎。飯一上就落左豉油,聽到d炸炸聲已經流口水。肉質好滑食完會好再繼續食,豉油唔會太咸,同個飯好夾。不過望落都多肥肉混左落去,飯既口感係一粒粒唔會太硬或太濕。量都好足唔會話好小肉。食到底d飯焦量都幾多,口感都幾脆。不過自己怕熱氣就覺得好似冇左好多飯食咁。呢個飯放左陣先落豉油,食同最尾發覺比另一個飯即刻落豉油既飯焦量係小d臘腸同臘肉都幾多。食落都幾野味,係臘腸肥左d。總括而言呢個飯係鬧市黎講算係好經濟,不過就冇野飲。服務都幾好,都真係有求必應。如果講整潔度就唔好epexted太高,都係地道茶餐廳感覺。冬天想暖下胃都係唔錯既選擇。個人而言相比油麻地比較出名既煲仔飯呢間仲比較好食, 而且唔需要排隊,量都比較大份。但如果講健康就真係講唔上,不過唔夠肥的話油份同肉味又難d沾上d飯度,所以都係間唔中食就夠。如果有機會我都會想再番黎試其他煲仔飯。
土魷肉餅飯
招牌臘味飯