2020-11-27
想食泰國野,又唔想食咁貴?一於黎食「水門雞飯」既碟頭飯!茶餐廳價錢,經濟實惠又親民。餐廳用鋅鐵餐桌,牆身面有泰式畫像,廚房門面有泰文招牌,營造曼谷地道感覺。🔸水門雞飯 $50 / 🔸水門雙拼炸雞飯 $52牆身見到告示話,如果想多飯可以落單時話俾店員知。不過我覺得唔加飯,份量都夠女仔食。每碟飯跟一碗雞骨湯,加入冬瓜,胡椒味重,秋冬暖胃一流。海南雞份量不多不少,全部起骨啖啖肉。雞肉嫩滑新鮮,沾上特調醬汁更加惹味。雙拼炸雞飯價錢多$2,可以嚐多一種口味,較豐富。經過油炸既雞肉,皮脆肉嫩,唔太油,試得一試。🔸菠蘿冰 $24 / 🔸凍泰式奶茶 $20食泰菜當然唔少得飲品!雖然已入秋,但都離不開凍飲。菠蘿冰新鮮打出黎,果味香。泰式奶茶無得減甜度,味道適中不會過甜,幾好飲。餐廳仲有其他主食,例如豬手飯、冬蔭功船麵、金邊粉、炒河等等。另外小食燒豬頸肉、魷魚筒都好吸引。有機會要再黎食過!
🔸水門雞飯 $50 / 🔸水門雙拼炸雞飯 $52
每碟飯跟一碗雞骨湯,加入冬瓜,胡椒味重,秋冬暖胃一流。
🔸菠蘿冰 $24 / 🔸凍泰式奶茶 $20