2019-06-01 1020 views
有人工作不如意,自己「感覺」「經濟拮据」,居然大幅剋扣「上餐館」的次數。其實食少一餐兩餐,又係咪幫到件事呢?Anyway,極力爭取、加上搵到優惠,先有機會「食餐好嘢」。來回Uber差不多3舊水(你話果啲所謂要「慳」係咪好無謂呢),過海搵到這家小店,都唔易搵。 店裡座位不多,應該都是熟客為主,加上一些住附近的老外。店員都很主動跟客人聊天。先點了漬物蒜頭、蟹子沙律。正常。極上刺身拼盤,擺得幾靚、亦好細心跟紫菜食海膽。質素 ok 啦可惜鯛魚有麟。吞拿魚蓉卷。好味。有啲脆脆喺上面,有心思。串燒,正常不錯。壓軸:鯛魚湯烏冬。好味!湯底濃郁夠魚味,可以同西環的「濤」比拼。湯底一飲而盡。再後加了海膽炒飯,食唔晒打包。第二日叮返都好味。自帶 chablis 白酒,配刺身一絕。開瓶費$50,讚一個。埋單有優惠,2人$600多,抵到喊。平常呢個價,一位都唔止。食完,咪又冇破到產~ 錢係可以搵返嘅~ 放鬆啲~後記:太開心漏低了裝酒的保溫袋。之後打返電話去,店員都好有禮貌話幫我 keep 住。「英雄被困九龍灣,不知何日去我中環」,執筆之時都未知何時可以去取回。感謝店員代為保存。

先點了漬物蒜頭、蟹子沙律。正常。

吞拿魚蓉卷。好味。有啲脆脆喺上面,有心思。

串燒,正常不錯。

再後加了海膽炒飯,食唔晒打包。第二日叮返都好味。

食完,咪又冇破到產~ 錢係可以搵返嘅~ 放鬆啲~

$350 (Last Night Supper)