2012-04-02 184 views
是晚路過中環,咁岩諗起TVB節目提過超群有綠茶紅豆雞蛋仔,即管行去睇下呢間超群有冇先。去到剛剛買到今晚既最後一底雞蛋仔,真係好彩同總算無白行一趟。接過熱辣辣既雞蛋仔,顏色睇落都幾青綠,面層都明顯見到一粒粒既紅豆,可見紅豆既份量都幾足,趁熱立即將一粒放入口先!先係食到幾濃既綠茶味,比我想像中既味道仲要濃,但濃得嚟係好食既。繼而食到粒粒香甜軟淋既紅豆,味道似乎係罐裝既紅豆,大粒得嚟又偏淋。整體上綠茶加紅豆既味道夾得好好,而雞蛋仔又做到外脆內軟,只係外圍有幾粒雞蛋仔可能落得唔夠蛋漿,所以只係得個殼。呢份雞蛋仔$18.5,以小食嚟講好似貴咗少少,但總括嚟講都算食得過。可惜店外海報講只係賣到4月10日,睇下有冇機會再嚟食多底先。

綠茶紅豆雞蛋仔

2012-04-02
TakeAway
$18.5 (Other)
綠茶紅豆雞蛋仔