2024-07-02
揀咗一間有唔少好評嘅鐵板燒餐廳去慶祝屋企人嘅生日。呢間餐廳有維港景欣賞,咁啱嗰日大概7:00到,仲可以欣賞黃昏。餐廳採用簡潔優雅風格,卡座可以飽覽維港景色。但嗰日我哋決定坐吧枱,咁就可以同師傅近距離交流,仲可以睇到整個烹飪過程😎我哋當晚分別叫咗兩個Dinner set❤️前菜有鮟鱇魚肝同蕃茄沙律,魚肝油脂甘香,蕃茄清甜可以中和一下油膩感,為整頓晚餐揭開序幕🤣呢碟就係我哋當晚嘅所有新鮮食材🤓🦪日本北海道真蠔 x 橘子啫喱師傅介紹今日返貨有來自北海道嘅真蠔,第一啖食落去超級濃海水味,口感好爽口!另外配合橘子啫喱味道酸酸甜甜,超級開胃,冇諗過同生蠔嘅味道咁夾❤️刺身兩款都好新鮮,尤其係拖羅入口即溶,完全冇筋🫶🏻🐟燒右口魚金槍魚手卷呢款手卷好有創意,師傅一改傳統不用紫菜,而是用鱈魚乾,令整件壽司帶來一點惹味😎🌊帆立貝配鮮海苔帆立貝嘅尺寸好大粒,肉質鮮嫩,火候控制得剛好,再配合海苔汁,令整道菜更有層次。🦐香煎虎蝦主菜屋企人選擇了煎虎蝦,虎蝦新鮮甜味,肉質Q彈。最有趣的是師傅還很有心思地將虎蝦的殼耐心地煎成香脆的蝦乾,十分惹味又有創意。🐟香煎比目魚而我就選擇了比目魚,魚質鮮嫩多汁。師傅都係十分有創意地
呢碟就係我哋當晚嘅所有新鮮食材🤓
🦪日本北海道真蠔 x 橘子啫喱
刺身兩款都好新鮮,尤其係拖羅入口即溶,完全冇筋🫶🏻
🐟燒右口魚金槍魚手卷
🌊帆立貝配鮮海苔
🦐香煎虎蝦
又有創意。
🐟香煎比目魚
而我就選擇了比目魚,魚質鮮嫩多汁。師傅都係十分有創意地將比目魚的魚皮另外煎香,比平時在餐廳吃的更加香脆更加惹味。
香煎鵝肝伴藍莓醬
師傅採用法國鵝肝,鵝肝甘香油美,入口即溶,好香濃,一試難忘🥹再配合酸甜嘅藍醬香糖漬黑豆可以中和油膩感。
日本宮崎A4和牛
師傅分別整咗和牛二食,分別有厚燒和薄燒。和牛油脂分布平均,肉質鮮嫩。厚燒啖啖肉,薄燒更惹味!
黑松露蟹肉炒飯
呢個炒飯好有水準,飯粒粒粒分明,蟹肉份量多,黑松露嘅香氣昇華整個炒飯!
最後還有炒什菜和麵豉湯中和一下味蕾。
甜品有抹茶奶凍和黑糖蕨餅,奶凍好香濃,抹茶味甘香。