2023-01-24 49 views
口痕想食泰國菜🇹🇭,就諗Nara Thai啦~ 寫食評前我地都食過兩次,印象非常之好😋,於是趁今次依個機會去寫佢啦📝!我地去咗位於海港城嘅分店,呢度充滿泰國風情嘅裝修風格,再配合埋落地玻璃窗,飽覽維港海景真係好吸引呀🤩~ -泰式生蝦🦐 - HKD 138講起泰國菜緊係唔少得生蝦刺身🦐啦~ 首先我地就先叫咗泰式生蝦啦,賣相精美🤤,有十隻嘅生蝦加上辣椒🌶️、蒜片🧄及苦瓜相當誘,食落口覺得蝦肉幾新鮮,肉質彈牙有口感‼️而配汁係酸辣汁,幾開胃,好適合作為前菜享用,但汁味偏辣,如果唔食得辣嘅朋友要注意下點汁嘅份量呀😉,太辣的話配菜苦瓜就正好可以解辣,依點Nara就貼心啦~ 抵讚! 👍🏻-菠蘿肉鬆海鮮炒飯🥘 - HKD 128之後上嘅菜就係菠蘿肉鬆海鮮炒飯啦🥘 ,同生蝦一樣,菠蘿肉鬆海鮮炒飯都算係最為香港人熟識嘅泰國菜式之一,但要炒得好食都好考師傅嘅功力,上菜時見到擺盤好靚,將原隻菠蘿切半挖空再裝炒飯😍。另外仲有炸蝦、肉鬆、腰果、提子乾及菠蘿肉等做配菜,食落口飯乾身,粒粒分明唔粘口,加埋腰果等配菜一齊食,口感豐富之餘又可以減少炒飯嘅油膩感,蝦炸得好脆口,食落口啖啖肉,以價錢及味道嚟講依個炒飯都相當出色
泰式生蝦🦐 - HKD 138
泰式生蝦

菠蘿肉鬆海鮮炒飯🥘 - HKD 128
之後上嘅菜就係菠蘿肉鬆海鮮炒飯啦🥘 ,同生蝦一樣,菠蘿肉鬆海鮮炒飯都算係最為香港人熟識嘅泰國菜式之一,但要炒得好食都好考師傅嘅功力,上菜時見到擺盤好靚,將原隻菠蘿切半挖空再裝炒飯😍。另外仲有炸蝦、肉鬆、腰果、提子乾及菠蘿肉等做配菜,食落口飯乾身,粒粒分明唔粘口,加埋腰果等配菜一齊食,口感豐富之餘又可以減少炒飯嘅油膩感,蝦炸得好脆口,食落口啖啖肉,以價錢及味道嚟講依個炒飯都相當出色㗎啦!😙
菠蘿肉鬆海鮮炒飯

黃薑雞肉沙嗲🍢 - HKD 88
我地第三樣叫嘅就係黃薑雞肉沙嗲🍢 ~ 一共有六串,雞肉都幾大舊,份量及賣相都相當有誠意,除左沙嗲醬汁外仲配多左個清甜嘅醬汁🥣,雞肉食落口幾嫩滑唔乾身。雖然幾香但味道就比較淡口🤨,沙嗲汁幾有水準,甜甜地之餘又有少少辣,裡面有花生粒令醬汁更香口😋,由於雞肉味道比較淡,所以食起上嚟雞肉味會被香口嘅沙嗲醬蓋過,而另一個汁酸酸甜甜無沙嗲醬咁濃味,食落口都算開胃~
黃薑雞肉沙嗲

青芒扎肉沙律🥗 - HKD 98
因為想有少少蔬果食下,所以我地最後就叫咗青芒扎肉沙律🥗 啦~ 一如既往地擺盤賣相都係十分精緻,將扎肉切粒再整齊放係青芒絲🥭上面,再配上酸酸甜甜嘅汁撈埋一齊,好新鮮呀!但食落口覺得青芒絲太硬😖,而且汁太少導致十分難拌勻食物,最後就好似淨係食緊青芒絲咁。不過炒嘅扎肉粒幾香口,算係依道菜嘅少少亮點。
青芒扎肉沙律

蝦片🦐 - HKD 15
最後想介紹一下嘅係Nara會係客人一坐低嘅時候先上一兜蝦片啦,蝦片又大又多,食落去都幾脆口,重點係油膩感不太重之餘都幾有蝦味🦐,係幾出色嘅一道前菜,不過食得多嘅時候會幾口渴,所以大家食完記得飲多少少水啦💧~
蝦片

整體嚟講今餐都幾滿意,菜式選擇都幾多,而且餐廳面積大,座位及空間相當寬敞,作為客人都覺得坐得幾舒服,而服務員對答都好有禮貌💯,如果口痕想食下泰國菜嘅話都推薦大家嚟試下架~
2023-01-24
泰式生蝦