2005-02-06
雖然識既日子不太耐,而且呢年半要成日搬"屋" (虛擬世界),但感情好好,難得各網友(廿到卅尾都有) 有空而不劈酒,昨晚最後地點左CWB 太食餐飯,吹下水,有甜有乾(相反) 兼麻甩既話題/笑話,整左個十二人套餐,除左啤酒或汽水係一人一罐外,送菜與去飲幾乎一模一樣。首先係乳豬拼盤,佐料齊全,但係薑蓉冇葱;第二度居然係魚翅羹,我常試落辣椒醬,另有一番姿味,第三度係炸亡果沙律卷,裡面唔係太熱,不錯兼香口外表唔林。第四度就係燕菜同埋髮菜,外圍有節瓜釀瑤柱,仲要俾佢地取笑(見過我既人會明白);第五度係龍蝦仔配伊麵底,龍蝦仔隻隻有肉,麵底既味有的似即食麵,的麵凍左都冇起章湖,算係咁。第六度及第七度分別係帶子鮮魷配西蘭花及蒸海上鮮一條,中庸啦;尾三係乳鴿四隻切件上碟,食唔曬;尾二係生炒糯米飯,唔係好記得點唯之叫做炒得好食,但至少感覺唔會蒸完再炒,最後以功夫茶KO 左。這個套餐以1998 埋單,冇加一,貴係貴左少少同埋冇dessert,但以質素同埋目的又會覺得物有所值。