2015-08-03
近期看到灣仔有餐廳搞88元牛扒放題 , 身為食肉獸的我當然不會放過任何試新野的機會啦! 約了朋友12點半到達, 餐廳八九成滿, 不用等位(基本上在我用餐的一個多小時內, 餐廳也沒full house過)。 Menu: Gimmick的牛扒放題, $88免加一, 包一罐可樂(或半價轉韓式汽水)及甜品。另有普通散叫menu, 價錢40-70元左右。友人和我都是選牛扒放題。 服務:又不能說沒禮貌, 只是效率差做錯野唔肯認。我和友人先入座, order了共2份牛扒。15分鐘後對面有3位顧客入座, 又order了3份牛扒。過了一會, 待應A捧著2份牛扒出來, 給對面的3位顧客! 好明顯是上錯枱, 我們跟待應說他搞錯了次序, 他堅持說不會搞錯的, 繁忙時間bla bla bla...Anyway, 又等了一會, 待應B捧著3份牛扒出來...又遞給那3位客人 ... 你仲話頭先唔係上錯枱?! (後來待應B都"指點"出錯的待應A了!) 食物:size - 隨機 (放題冇所謂啦)生熟程度 - 隨機 (我們每次都叫5成, 不過5成至9成都食齊)伴碟 - 椰菜, 薯仔, 洋蔥汁, 生蒜蓉味道 -
Menu:
服務:
食物:
size - 隨機 (放題冇所謂啦)
伴碟 - 椰菜, 薯仔, 洋蔥汁, 生蒜蓉
味道 - 牛扒偏靭, 咬得比較辛苦; 如果可以的話我想要碟淨薯菜... 總評:
推出牛扒放題, 但牛扒的質素實在在水平以下。廚房效率太低, 繁忙時間加單要等半小時!(未吃完又不能order) 以上班一族只有1小時左右的lunch hour來說, 一次頂多吃兩塊牛扒。如是者考慮埋價錢因素, 實在沒需要惠顧, 寧願到地下酒吧叫2個扒餐, 還可多兩碗湯及飲品。
這一餐令我想起很多餐廳為賺人氣而推出團購優惠, 結果因食物/服務質素欠佳而帶來一大堆負評, 適得其反。餐廳要做得起, 靠的是一班回頭客和口耳相傳, 中伏的來一次就夠。 希望餐廳可想清楚自己的定位, 免得到時綽頭搞不成, 反賠了口碑。