2012-08-21
遲左收工加上等唔到巴士o既關係,今日係由媽媽搵定位等我食lunch, 媽媽自己喺新世紀行左陣之後打黎問食老富昌好冇,趕緊上去o既我話好,因為當時我只有記得之前有食過,而唔記得想當日食左乜同食後感喇就係因為一時o既唔記得,再度中伏!叫左個計落幾抵食o既二人餐,有湯有沙律有兩個maincourse 加兩杯指定特飲。1.法式洋蔥湯/蕃茄雜菜湯~ 犯下在我而言湯o既一大死罪:唔夠熱,定義係我可以唔用湯匙慢慢不入口而係可以成碗大淡飲落去o既,第二係飲得出加火翻煲o既稀同淡,洋蔥湯仲預先放左一粒法包入去,上枱時已經發到漲晒,都幾影響食慾 ><"2.自助沙律吧~ 可選材料有凱撒沙律(只有菜但無汁)粟米,車厘茄,西瓜,菠蘿,什果,生菜,紅蘿蔔絲,醬料有千島醬,普通白色沙律醬同意大利黑醋汁。揀左最有保障o既千島醬,但食左好少已經放棄,好難食 ! 因為我地一路食一路話好"縮"但每樣配料分開食又食唔出係啲咩有問題喎,可能係個醬,又可能係粟米,總之就聞都聞到一陣食物放耐左o個種縮味啦 , 食落口係唔想吞囉 ...3.黑松露磨菇牛肉薄脆披薩~ pizza 上枱我就記得喇 , 之前都食過 , 應該
媽媽自己喺新世紀行左陣之後打黎問食老富昌好冇,
趕緊上去o既我話好,因為當時我只有記得之前有食過,
而唔記得想當日食左乜同食後感喇
有湯有沙律有兩個maincourse 加兩杯指定特飲。 1.法式洋蔥湯/蕃茄雜菜湯
洋蔥湯仲預先放左一粒法包入去,上枱時已經發到漲晒,都幾影響食慾 ><" 2.自助沙律吧
總之就聞都聞到一陣食物放耐左o個種縮味啦 , 食落口係唔想吞囉 ... 3.黑松露磨菇牛肉薄脆披薩
~ pizza 上枱我就記得喇 , 之前都食過 , 應該都係二人餐咁食 ...
記憶中係好油 , 同埋一 d 都唔脆 , 幾年後o既今日亦然如是 ,
可以因為 d 松露醬 ? 個味係幾香o家 , 只係好油好膩 ,
加上牛肉係肥牛 , 格格不入之餘 , 同樣係陣陣油味 4. 龍脷柳雞翼併炸蟹鉗石頭飯
~ 呢個係最好食o家 , 本身自己鍾意食石頭飯 , 呢個鍋 keep 到好熱
同埋真係有好多飯焦 , 唔錯 ! 味道都 ok , 韓式辣味 , 醬汁份量洽到好處
龍脷柳好香香草味 , 唔腥 , 兩隻炒雞翼 , 熱熱辣脆卜卜 ,
蟹鉗就炸到好燶 , 裏面係粉團 , 唔好食 @@" 5. 水蜜桃乳酸特飲 / 巨峰乳酸特飲
~ 味道 ok , 係假係糖漿味 , 係好在唔會太甜 , 有少少乳酸味o既
不過無乜冰 , 好快就唔凍 , 同埋泡同汁分開左 , 得一半可以飲 , 一半係泡 ## 新世紀裝修緊 , 得返一邊電梯可以落 , 都幾唔方便
我諗o係佢未攪掂之前 , 都唔會o係呢度搵食喇
落返花園街 , 太子o個邊 , 或者會更有驚喜 ~
呢餐連媽媽都話要比個喊包 , 個石頭飯 ... 挽救唔到喇 =(