2021-05-23
對於金記,相信大家絕不陌生,可以話係總有一間係左近。今次我黎到觀塘apm呢間金記食晚餐。今次和友人先叫左個薯條,薯條外脆內軟,作為粗炸薯條,食落更有口感!之後,黎到冰室點會唔試下經典嘅炸雞翼,生炸雞翼嘅外皮香脆,雞肉卻仍留有肉汁!就幾十蚊嘅價錢而言,實在是難得!主食方面友人叫了麻辣雞片米線,實不相瞞,呢個麻辣雞片米線真係驚喜之選,要我去金記大多都係叫餸食飯,但呢個麻辣米線嘅味道十分之符合香港人口味。麻味香口,唯一就係辣度偏辣,唔係食開喇嘅朋友可能要要求小辣。但十分推薦!至於我就叫咗兩個餸加一碗白飯,雞蛋炒蝦仁睇得出廚師嘅功架,雞蛋嫩口冇炒老,蝦仁仍然保持鮮味,再加少少韭黃,配合得好好。至於拍薑菜心炒牛肉,亦是水準之上。菜心炒到斷生但爽口,牛肉片鮮嫩可口,再加少少薑片中和返個味道!正叫兩個餸送飯係一流再加杯嘢飲就仲好。 呢杯雪山雜果冰,入邊執果捉鳥而且夏日嚟講消暑解渴,可以一試
好好。
叫兩個餸送飯係一流再加杯嘢飲就仲好。
呢杯雪山雜果冰,入邊執果捉鳥而且夏日嚟講消暑解渴,可以一試