2018-11-19
係觀塘寫字樓+工廠區內唔多起眼嘅地方入面開左一間旗號係精緻日式便當~森川弁当~之前見佢有派傳單見好多地方都有分店,其他同事都討論過好似幾靚咁,一直都好想試,終於今日可以試下.佢地係外賣店黎需要到門市購買或可先電話預定再約時間自取,亦有外送服務(但有最低浪費$250另加送遞費).今次我就先電話預定再去自取,去到舖頭D架都吉左7成好多便當都賣晒咁,好似幾好生意,好彩有預留定先,唔係真係咩都無,哈哈!本身我比教鍾意LUNCH TIME食下素食,見佢有素嘅話就唔例外當然試下.十二彩野菜懷石弁当,入面有蒟蒻,高野豆腐,甘荀,南瓜,秋葵,白蘿蔔,茄子,車厘茄,珍珠筍,蓮藕,冬菇,前菜同金平牛蒡+蘿蔔嘅飯團個飯團味道唔錯,牛蒡好有咬口幾脆,高野豆腐口感特別唔係普通豆腐,會索晒高湯汁,一咬落去會有汁滲出,好似海綿咁.秋葵係成盒便當最好味嘅伴埋芝麻醬,正呀!茄子亦都OK,但其他就好一般。如果$68一盒其實難免比人感覺有些少進取,精緻度亦尚可,味道亦同樣尚可。或者肉類嘅便當可能會好食d最後,如果價格可以平返些少可能會好D,始終嚟個價錢係觀塘區都有好多選擇。
好似幾好生意,好彩有預留定先,唔係真係咩都無,哈哈!
十二彩野菜懷石弁当,
十二彩野菜懷石弁當
十二彩野菜懷石弁當
冬菇,前菜同金平牛蒡+蘿蔔嘅飯團
個飯團味道唔錯,牛蒡好有咬口幾脆,
秋葵係成盒便當最好味嘅伴埋芝麻醬,正呀!
茄子亦都OK,但其他就好一般。