2014-01-06
沙田新城市廣場已經完全淪陷,變成一個只係focus喺強國人既shopping mall。要星期六夜晚唔駛等位有飯食簡直係天方夜談!冇辦法之下唯有行十零分鐘去Ikea,希望可以避開附近既遊人啦!可能由於啱啱過左聖誕節既關係,是晚既special dishes都係同聖誕主題有關!10粒瑞典肉丸($19)︰家傳戶曉既signature dish唔駛多講,一個字「正」!繼續唯持一貫水平,唯一要挑剔係D薯仔有D頹,溶溶爛爛、大小不一咁賣相認真麻麻,不過入口既口感同味道都叫做交足功課!蟲草花無骨豬飯($28)︰所謂無蟲花其實只係西蘭花同埋紅蘿白,而無骨豬既果幾片豬手肉都算幾有肉味,只可惜既係肉質相對比較韌,切開既時候都頗為用力。至於個肉汁亦都好似鹹左少少同埋比較油,而飯既質素更加只可用「勉強可接受」黎形容,似係大量製造然後放左好耐既製成品。火雞卷釀三文魚($36)︰因為先天所限,火雞卷注定會有少少鞋口既感覺,不過卻比想像中冇咁韌。火雞既味道都叫做幾好,整體都尚可接受。配菜好似車厘茄、薯蓉同埋紅蘿白雖然似係一早整定擺左好耐咁,但都重有微溫同埋少少蔬菜既鮮味。加埋$7任飲既free refill汽水,
10粒瑞典肉丸($19)︰家傳戶曉既signature dish唔駛多講,一個字「正」!繼續唯持一貫水平,唯一要挑剔係D薯仔有D頹,溶溶爛爛、大小不一咁賣相認真麻麻,不過入口既口感同味道都叫做交足功課! 蟲草花無骨豬飯($28)︰所謂無蟲花其實只係西蘭花同埋紅蘿白,而無骨豬既果幾片豬手肉都算幾有肉味,只可惜既係肉質相對比較韌,切開既時候都頗為用力。至於個肉汁亦都好似鹹左少少同埋比較油,而飯既質素更加只可用「勉強可接受」黎形容,似係大量製造然後放左好耐既製成品。 火雞卷釀三文魚($36)︰因為先天所限,火雞卷注定會有少少鞋口既感覺,不過卻比想像中冇咁韌。火雞既味道都叫做幾好,整體都尚可接受。配菜好似車厘茄、薯蓉同埋紅蘿白雖然似係一早整定擺左好耐咁,但都重有微溫同埋少少蔬菜既鮮味。 加埋$7任飲既free refill汽水,兩個人啱啱好洗左$90蚊,重平過食food court呀,呢餐飯真係抵到爛呀!