2015-10-23
早幾日同朋友去左元朗果間119,跟住同左同事分享,跟住佢地話我知原來上環有間姐妹店,今日做野難得放早緊係去埋果邊食下,間野好近地鐵站,地鐵站出左行5分鐘唔夠就到。一去到果度,就發現元朗店裝修風格好唔一樣。跟住唔知係咪我地早左到呢,唔算太多人,我地唔洗等就有位坐喇。一坐低左就緊係睇menu喇,一睇就發現左同元朗店有一啲唔一樣嘅,感覺有一點期待,所以我地即刻落order等食。。。噩梨鮪魚,首先所謂噩梨鮪魚就係吞拿魚他他,不過入口感覺好鮮味,上層吞拿魚下層係牛油果,兩者味道真係好清新,仲有一點意外嘅驚喜,因為都係第一次試咁樣嘅配搭。鐵銼海鮮意大利飯,所謂鐵銼海鮮意大利飯就係用墨西哥脆皮包住意大利飯。食嘅時候要用紅色嘅鐵金銼扑開脆皮,再將脆皮拌埋意大利飯一齊食。意大利飯入口軟硬度適中,之後意大利飯配埋各種新鮮海鮮,好似青口同帶子咁,真係好鮮味。不過呢個飯真係好食又好玩,因為扑開脆皮果下真係夠晒特別,感覺好似自己親手煮咁。步兵鍋,好似無食過步兵鍋,心血來潮想叫黎食下,點知又真係幾好食喎,公仔面煮得岩岩好,加埋個微辣湯底,食落幾惹味。之後就鍋仲要幾足料,肉呀菜呀各種都唔小。醬燒芝士排骨上次係元朗食
跟住唔知係咪我地早左到呢,唔算太多人,我地唔洗等就有位坐喇。 一坐低左就緊係睇menu喇,一睇就發現左同元朗店有一啲唔一樣嘅,感覺有一點期待,所以我地即刻落order等食。。。 噩梨鮪魚,首先所謂噩梨鮪魚就係吞拿魚他他,不過入口感覺好鮮味,上層吞拿魚下層係牛油果,兩者味道真係好清新,仲有一點意外嘅驚喜,因為都係第一次試咁樣嘅配搭。 鐵銼海鮮意大利飯,所謂鐵銼海鮮意大利飯就係用墨西哥脆皮包住意大利飯。 食嘅時候要用紅色嘅鐵金銼扑開脆皮,再將脆皮拌埋意大利飯一齊食。 意大利飯入口軟硬度適中,之後意大利飯配埋各種新鮮海鮮,好似青口同帶子咁,真係好鮮味。不過呢個飯真係好食又好玩,因為扑開脆皮果下真係夠晒特別,感覺好似自己親手煮咁。 步兵鍋,好似無食過步兵鍋,心血來潮想叫黎食下,點知又真係幾好食喎,公仔面煮得岩岩好,加埋個微辣湯底,食落幾惹味。之後就鍋仲要幾足料,肉呀菜呀各種都唔小。 醬燒芝士排骨
上次係元朗食過超好味,今日緊係要再叫多次喇。睇到鐵板上鋪滿芝士真係令人流晒。 一如既往服務都係咁周到,店員主動過黎幫我們將排骨剪開再捲一屠芝士。 入口真係好濃芝士味,芝士撈埋排骨真係好搭配,好正呀,而且呢度嘅排骨整得比元朗更好,更多肉汁,更嫩,真係令人回味。 菠蘿Hatai Rita,最後食飽飽之後緊係嗌杯野飲,呢個野飲都幾搞笑,同平時出面餐廳好唔同,佢係成個罐係杯野飲入面,罐菠蘿汽水飲落有菠蘿味之餘又唔會太甜,杯野個底仲有d柚子係度,令杯野個味道更豐富。
總括黎講各方面都算唔錯,下次經過附近再黎食過先。。。