2020-11-25
古早味蛋糕大行其道,是日朋友話落樓下買蛋糕,原來佢屋企附近開左阿里山,朋友評價唔錯,咁橫掂陪佢黎,咁自己都整返份先。阿里山呢個名……remind小時候唱的兒歌,有無人都唱過?店家剛剛出新蛋糕,唔知咩味呢?旁邊有店員整緊另一底蛋糕,個樣似係芝士,落左好多芝士呀,正喎。店員態度好好,加上朋友慫恿下揀左三款口味,為左方便拎,會將兩盒放入膠袋。紫色同粉紅色盒又幾靚喎,個盒都幾硬身,唔怕個蛋糕熱到倒汗水墜底。先來個基本款先啦,原味蛋糕~仲四重芝士同柚子蜂蜜,呢度可以要半份,價錢就係全件嘅一半,好均真。咁幾好,可以一次試多幾款味,呵呵。先來三款味都試下先,整個厚切~面頭呢件已經見到芝士流出黎,正喎。呢件係原味,拎上手軟綿綿,好有蛋香。咬落鬆軟濕潤,非常新鮮,濃郁的蛋香好好味。再黎試下柚子先,拎上手同樣軟綿,食落同原味差不多,但上面多了份柚子香,食到淡淡的蜂蜜味,而且上面有些柚子皮帶點苦澀,口感同味道都更豐富,好味!最後試埋芝士先,離遠都聞到芝士味啦,下層有芝士的部份帶點鹹香,上面灑滿芝士粉,芝味不錯,但會掉落黎,食得有點髒,哈哈。三款中暫時覺得柚子最好味,但呢間古早味蛋糕確實出色,有回購的欲望,下
阿里山呢個名……remind小時候唱的兒歌,有無人都唱過?
店家剛剛出新蛋糕,唔知咩味呢?
先來個基本款先啦,原味蛋糕~
先來三款味都試下先,整個厚切~
面頭呢件已經見到芝士流出黎,正喎。
三款中暫時覺得柚子最好味,但呢間古早味蛋糕確實出色,有回購的欲望,下次試咩味好呢?