2021-05-08
係香港想食啲比較新鮮同高質少少嘅刺身同壽司,但Budget 又有限嘅,不妨考慮一下去《雲壽司》試吓啦!位於銅鑼灣鬧市中嘅《雲壽司》嘅店面不大,估計大概可以坐到10-12人左右,位置全是吧枱形式的,可以一目了然見到壽司師傅為客人準備食物的!😊😊😊為了獎勵辛苦工作嘅自己,所以決定食個豐富嘅Lunch先!我係平日大概兩點左右嚟光顧的,當時店內基本所有嘅位置都有客人的,我點咗Omakase 中嘅雲, 包括四點刺身,七款壽司及一款卷物加麵豉湯, 價錢係$450+10%!枱面有綠茶粉可自行沖泡的,先上刺身有吞拿魚腩、鮑魚、鰤魚及象拔蚌!目測刺身都好新鮮同肥美,食落吞拿魚腩同鰤魚刺身超鮮甜,象拔蚌非常之爽口,而鮑魚夠彈牙!之後上壽司有伊左目、螢光魷魚、剝皮魚、赤貝、銀雪魚、吞拿魚腦天及北海道海膽壽司!當中最正嘅係吞拿魚老天壽司,表面經火槍燒過,鮮甜中帶有微微煙熏味,令其味道更特別!其次係海膽壽司,入口即溶,超級好食!少食剝皮魚壽司,上面嗰醬,令其鮮味更突出,超正呀!最後仲有個吞拿魚蓉手卷及麵豉湯!真係超級滿足呀!🥰🤤😝