2019-06-23
星期日,一家人去食晚飯,揀咗呢間日本餐廳,菜式種類都算多,價錢亦相宜,算係平民食堂。在等候被安排入座期間,見到店內都算仲有幾多張枱,有客人自己走咗入去先,一個白色衫嘅經理A好大聲咁「請」個位客人出返去等安排,已覺得佢嘅禮貌好一般。落單嘅係一位比較後生嘅女仔,有啲似考完DSE就來打工嘅。我落單嘅時候都係慢慢咁逐樣講,等佢寫好一樣我先至講第二樣。大概十五分鐘,啲食物好耐都未尼,咁就叫嗰位女仔幫忙睇下張單,佢都有去follow up。首先尼左一個飯同埋一啲壽司,跟住仲有個火鍋同沙律就好耐都未尼。跟住屋企人就問左另一個侍應,個火鍋幾時有,因為好少可炒完碟飯都仲未有個鍋。跟住佢話去睇下,然後返嚟拎住個Menu問係邊個鍋,屋企人就問佢係咪冇落單,佢話係然後過咗1分鐘我醒起仲有個沙律,咁就再舉手,另一個經理B行咗過嚟,我問佢個沙律有冇落單,佢竟然笑笑口咁話冇,我就問,即係兩樣野都漏咗單?佢仲微笑咁話「係」,冇道歉,態度都好串下咁,完全係話知你等幾耐。我自己本身唔太鍾意係公眾場合同人嘈交,所以都冇話佢,亦都冇投訴,因為兩個經理嘅態度都好差。同佢哋投訴都係浪費自己時間。我個樣都炆炆地。因為係嬲幾樣野,一
我個樣都炆炆地。因為係嬲幾樣野,
一,落單個女仔漏咗單,睇都睇到冇理由呢個人數係食咁少野,我唔想話人蠢,但係真係覺得好離譜。
二,經理處理事情同本身態度十分差,非常之串。我係尼食嘢嘅客人,得到失望嘅上菜服務之餘,經理對待嘅態度亦非常差。
三,都係個經理,佢見到你唔滿意個樣,佢好似好開心咁,覺得佢有啲變態,都唔明點解有啲女人可以咁...我唔想講係歲數問題,可能係「他者即地獄」。
大家都唔識大家,我自問都係一個有禮貌嘅客人,竟然得到啲咁嘅服務態度,嬲嬲地但又唔想出言不遜,因為已預知冇好結果。只好用文字表達不滿,香港人真係要好好珍惜言論自由
真係唔推薦大家去幫襯,好似我咁唔好彩嘅話就會食到一肚氣