2024-04-30 468 views
喺香港食海鮮有好多地方可以選擇,但如果想食靚料同埋價錢超值真係唔多。今次特登走入鯉魚門食海鮮,梗係因為有又平又靚又正既餐廳,我先去啦。鯉魚門港鐵站一直行落去行十幾分鐘去到海邊,見到餐廳光猛嘅招牌,仲喺係海邊真係別有一番風味。呢間餐廳主打套餐形式,咁你就每款海鮮都食到其實好方便。店員好細心會介紹邊一款海鮮係今日新鮮運到佢哋對海鮮熟悉嘅程度係你問佢乜嘢佢地都識答架。我哋兩個都算係大食嘅人,見到有個二人餐都擔心唔夠食仲想加啲海鮮,但係千祈唔好咁樣做,你哋黎食過就知㗎啦。我食海鮮通常最鐘意清蒸,咁先食到佢既鮮甜好味。二人套餐有10款海鮮,而且仲會有肉同埋丸最尾食到尾聲嘅時候其實海鮮嘅精華已經靜靜地滲到落去蒸鍋下便嘅粥底入邊,加埋菜脯同埋蔥花,簡直係一流,試問咁多嘢食,點會唔夠飽?講返今晚食過啲咩海鮮先蟹粉大元貝元貝上面嘅蟹粉醬係由師傅親手拆蟹膏蟹肉炒過和調味再放到大元貝上邊蒸紐西蘭刀貝蚌刀貝好大隻彈牙軟熟野生虎蝦野生虎蝦其實好大隻,清蒸完之後食得出啲肉好結實彈牙九孔鮑魚鮑魚好厚肉,起碼要分三啖先食得晒野生青口和珍珠蠔野生青口最怕就係污糟邋遢,但師傅清潔得好乾淨,食唔到有苦澀味,只有鮮甜可口。重

呢間餐廳主打套餐形式,咁你就每款海鮮都食到其實好方便。

我食海鮮通常最鐘意清蒸,咁先食到佢既鮮甜好味。

講返今晚食過啲咩海鮮先
蟹粉大元貝
紐西蘭刀貝蚌
刀貝好大隻彈牙軟熟
野生虎蝦
野生虎蝦其實好大隻,清蒸完之後食得出啲肉好結實彈牙
九孔鮑魚
鮑魚好厚肉,起碼要分三啖先食得晒
野生青口和珍珠蠔

重頭戲琵琶蝦
都比較少食琵琶蝦,除非係自助餐嘅地方,但係自助餐嘅通常都係冰鮮,通常都冇乜味。
而今次食嘅係新鮮琵琶蝦,肉質介乎大蝦和龍蝦中間佢會俾大蝦清淡。
龍蝦
龍蝦味道如何,取決於新鮮程度。餐廳嘅龍蝦喺養魚缸度拎上嚟即刻清潔即刻蒸非常鮮味。而且店員係會預計時間,所以絕對唔會有過老嘅情況發生。
饅頭蟹
饅頭蟹細細隻其實好可愛但肉容量唔多,但係食得出係鮮甜而且饅頭蟹非常罕有今次試到真係好開心。

重中之重,估唔到最好食嘅竟然係奄仔蟹,切開嘅時候已經見到好多膏,金黃色都有啲期待。蒸完之後出嚟簡直係不得之了,蟹膏香甜可口,又鮮又甜。唔好睇佢細細隻其實裏面好多肉,淨係食隻奄仔蟹我都已經食半個鐘。每一啖都唔想浪費。就連蟹鉗都係啖啖肉,香甜彈牙,不在話下,強烈建議不要落任何調味料,否則會影響鮮味。

其實食到呢度已經好飽,店員仲會蒸肉同埋包心丸,其實都食唔落。

不過我哋都堅持食埋每一款海鮮流出嚟嘅精華所煲嘅粥,份量好多,起碼每人有兩碗,入面會有粟米芋頭等等材料加埋海鮮的鮮味好夾。

最後只要你用八達通或者現金付款就會有甜品送呀。
所以帶定現金過嚟啦。

今晚真係好滿足好耐冇試過食咁多款嘅海鮮,而且鮮甜好味。

2024-04-26
Celebration