2015-01-12
係士美菲路體育館做完運動, 想係附近搵個light d 既晚餐, 就黎到西環三寶之一>>"卓記". 由於用餐時間比較晚, 所以不太多客人, 兩個人用膳即刻搵到位!2人點2個粥, 2個小吃 >> 肉丸粥, 魚腩粥, 腸粉, 蒸蘿蔔糕腸粉好滑! 好食過一般街邊早餐檔的腸粉!!蒸蘿蔔糕, 感覺怪怪, 不大吃到蘿蔔的味道,又或者不大吃到是什麼味魚腩粥的粥真的很有魚味!! 綿綿的粥, 一定食到底,因為愈吃愈甜!肉丸粥的肉丸比想像不夠彈牙, 但粥底同樣的綿和甜, 感覺粥底都有陣陣魚味..吃後感: 筆者跟堅尼地城有個莫名其妙的情意結, 係呢度感覺到點點的人情味, 大概係老店一張張小小的圓枱, 摺凳及老板數著用吃完的碗碟去結帳的方式, 種種都讓我感到佢同現代比較商業化的餐廳真的大不同, 雖然坐的位子係對住馬路, 可謂一同吃塵, 但同樣地又可邊吃晚餐邊細看堅城人晚上的百態, 可算是另一番風味!
Other Info. :
後記: 已推介此間粥店給一位朋友, 佢試了雞粥, 評語係粥好有雞味....這回真的是魚粥有魚味, 雞粥有雞味!