2018-01-15
聽朋友講勝利道有間緬甸餐廳,於是專登入嚟食,店舒面積不大,人多時可能要等位,不過最重要係食好野。招牌既鮮魚濃湯米($46)麵質彈牙,炸豆餅鬆香甘脆,最重要既濃湯就有魚鮮同雞味,仲有薑同香料味道,或者呢啲先係緬甸正宗,不過食物最重要係先啱自己口味。緬甸特產茶葉沙律($42),味道比較淡薄,個人很喜歡茶,就試下茶葉沙律先。係椰菜為主,加了不少蕃茄粒,還有點炸蒜乾,花生,同剛才的脆片混成,茶葉則醃得酸酸的,帶少少辣,很惹味,感覺較像涼菜多於沙律,不過食完都幾開胃👍🏼曼德勒鮮茄滋味撈麵 ($45)好多番茄,真材實料。呢個撈麵味道帶甜,同樣加了XO醬及緬甸特有的香料和肉丁,麵條彈牙爽口。雖說是撈麵,但湯汁頗多,跟我們廣東人心目中的「撈麵」有點不同。至於我個friend 嘅曼德勒紅燒腩肉跟飯$52,佢又好鍾意,腩肉醬汁濃,有啲鹹, 香料的味道很重,配飯吃剛剛好。
緬甸特產茶葉沙律($42),味道比較淡薄,