2017-12-28 63 views
朋友隻寶貝狗狗要過聖誕,我哋就去咗何文田幫佢美容,放低咗寶貝狗狗要等一個鐘,所以我哋要搵個地方食個午飯,再去接佢。經過見到食緬甸嘢,都未食過緬甸菜,所以入去試下。我就叫咗個Mohinga鮮魚濃湯米線,材料十足。有豆卜、雞蛋、魚片,仲有炸到脆卜卜嘅黃豆片同炸蒜片加埋勁多嘅芫茜,香味十足。朋友就叫咗個曼德勤香茅雞配椰香飯,雖然飯就冇椰香味,但好彩啲雞夠入味,而且有好多香茅。個汁夠曬特別,又有少少㗎哩味 又有少少椰香味,但又唔似係咖哩汁,可能係緬甸嘅特色。不過要讚下佢嘅飲品,緬甸生薑檸檬蜜同緬甸清香桂圓蜜都好好飲,真材實料。生薑檸檬蜜 : 薑味濃郁配上清新嘅檸檬同蜜糖,特別好飲。清香桂圓蜜 : 有龍眼、紅棗,仲有陣陣嘅薑味配埋蜜糖,啱曬冬天依個季節,飲完成身都暖曬。

生薑檸檬蜜 : 薑味濃郁配上清新嘅檸檬同蜜糖,特別好飲。