2009-10-29
自從9月尾的西九一役之後,已經Blacklist左全線明將,可是一位久未見面的朋友多番央求,話西洋菜南街。我只好冒死再去一次。今次我地就是去西洋菜南街呢一間明將食$44.9的。話說當日我同時需要陪另一位朋友在西洋菜南街的一間百老匯試手機。誰不知叫我去冒死的一位朋友欺騙我,話就快有位,叫我上去,最後我上到去仲有6個位(當時叫到90號,我地是排96號),搞到我未試完手機就上左來,結果我心情已經打左折扣,算。等左好耐,尚欠一個號碼就到,都算。最激氣的是,店員竟然不是叫96號,而是叫97, 98, 99, 100, 1, 2, ......的人入去,仲要呢幾張係2至3位的。我覺得唔對路,開始用激烈的語氣罵我個fd,叫個店員比位我地坐。最後安排到店中間的Order抬,只可惜果個位是最大冷氣,我幾乎凍死。入到去我都已經打家輸數,但結果令我意外。由於我地吃得太多款式和太多碟,結果我只能夠提供部分的食評:所有吃過的壽司的飯質比較我以住去的鳴門和板長為實,但仍有少量會散,但可以接受。1. 三文魚壽司明顯看得出係新鮮過西九,色澤鮮艷,不是覺得暗啞;吃上去尚有少量鮮味和肉質有質感。2. 熟蝦壽司味道普通,
今次我地就是去西洋菜南街呢一間明將食$44.9的。
等左好耐,尚欠一個號碼就到,都算。
入到去我都已經打家輸數,但結果令我意外。
由於我地吃得太多款式和太多碟,結果我只能夠提供部分的食評:
2. 熟蝦壽司味道普通,但可以接受。
3. 真正吞拿魚壽司(不是罐頭吞拿魚軍艦壽司),吃上去唔算得特別新鮮,但都叫做合格。
4. 炸魷魚鬚壽司,味道不錯,不過仍有改善空間。
5. 炸帶子壽司,以$44.9的價錢來說已經不錯,炸出來色澤金黃。
6. 蟹柳壽司,吃下去不錯,都可以。
7. 豆腐花,我去過灣仔和西九的明將,只有呢一間有,幾滑但田味略重。
仲有其他,未能盡錄............
不過我一向喜歡的甜蝦壽司,今次我沒有意欲拿去吃,因為覺得有D偷工減料。
總結一下今次我對呢間明將的評價。在食物方面,以$44.9(加一後要$49)來說,其實已經合格,當然以這一個價錢來說有其他食店的野會好食過佢。但在安排坐位仍有改善的空間。