2018-10-06 236 views
今日唔使返工,所以陪長老行街市,行到一半長老已經有些累,又唔想去麥記食雪糕,記得置樂街市內,樂華商場間亞玉豆腐花可以堂食,係商場走廊有幾個位,咁就去坐一坐,食個熱豆花啦。平時長老就鍾意買砵仔糕$3 ,細細個的,唔會太漏,可以有兩款,有紅豆冇紅豆,紅豆煮到好腍好粉,唔會好甜。不過如果五個就只要$12,兩三口就一個,好似抵食好多。砵仔糕$3/1個 ,$12/5個坐低叫左薑汁豆腐花$9, 好滑 有豆香。薑汁唔甜的。店員講如果想甜可以另外加黃糖或糖水,不過我鐘意原味,加薑汁已經好滑好好味,有少少熱,但熱豆花先最滑!見到雙併豆花只是加$3。所以叫併芝麻糊比長老,佢又見新上市喳咋(新上市試食價$10,原價$16)咁就問店員可唔可以併喳咋,佢話冇併喳咋 ,但有併紅豆 。唯有叫碗喳咋,食半碗併個豆花比長老食啦。長老講芝麻糊好香好濃,唔似用粉沖,店員聽到話鮮炒同磨粉的,所以好香喔。喳咋都幾多唔同種類嘅豆,加花奶,豆好綿好粉同腍,唔過甜,老人家唔食得咁甜,剛剛好。阿長老問我食唔食糍粑$6/1粒,糍粑都幾多餡,有芝麻花生之類。皮好薄,都幾好食。之後外賣碗熱豆花,外賣要加外賣盒$1,店員問我加唔加個砵仔糕,外

砵仔糕$3/1個 ,$12/5個

雙拼豆腐花

客家糍粑

之後外賣碗熱豆花,外賣要加外賣盒$1,店員問我加唔加個砵仔糕,外賣豆花加砵仔糕$9+$1+$2 ,其實我都想食。加$2就$2啦。

*間鋪都幾乾淨,好多豆花鋪都會好多小飛飛,我係見唔到有

黃豆豆腐花
$20 (Tea)
雙拼豆腐花
客家糍粑