2015-04-22 3651 views
我認我是shopping精, 加連威老道絕對係非去不可, 唔講得笑, 行到倦倦地係時候搵個地方醫下肚, eee.....俾我見到間韓式cafe, 朋友仔佢地受韓風影響, 二話不說點頭和議, 幸好時間尚早, 唔駛等位 上到去, 樓梯佈置都好韓style.........一入去, 有韓國藉男店員招呼, 店內有紅綠橙, 街燈呀! 空內還播著韓國歌, 氣氛真係好relax店員把餐牌給我們看看, lunch有set, 仲有甜品餐牌添^^lunch set都幾經濟, 由$48~$68不等, 有拉麵, 年糕, 意大利飯, 比起單點會平D, 因為SET會包一杯飲品, 我地三個人一人叫一個set, 基於樣樣都想試, 一於每樣叫一款首先, 係部隊拉麵上檯, 原來部隊拉麵是以前軍人打仗, 糧食唔多, 會將屋企僅有的食材撈埋一齊, 說到底是大雜會, 眼見有午餐肉, 芝士腸, 雞蛋, 焗豆, 芽菜等等, 夠哂份量! 麵質有點淋, 可能浸得耐左, 個麵其實是辛辣麵餅, 餐牌上話佢辣, 食落又唔係好辣, 微辣的, 整體味道一般跟著, 墨汁魷魚意大利飯, 呢個食完個咀會烏卒卒, 想約會既男女, 要小心喔, 魷魚煮得有
上到去, 樓梯佈置都好韓style.........
部隊拉麵
Squid Risotto
跟著, 墨汁魷魚意大利飯, 呢個食完個咀會烏卒卒, 想約會既男女, 要小心喔, 魷魚煮得有點韌, 墨汁味偏淡, 而且冇腥味, 朋友們說意大利飯煮得都剛好, 有咬感, 蠻OK的
Carbonara Tteokbokki
Carbonara煮的年糕, carbonara好難會失手, 入面有火腿, 青椒, 紅椒, 洋蔥等, 上面曬有木魚乾, 咸咸地, 令整個味多了個層次, 年糕口感是煙煙韌韌, 好有chew頭!
Sauce Kimba & Spicy Dumpling
另外叫了兩款小食, 前是醬汁紫菜卷, 有三款醬汁 (酸辣, 沙津及千島海鮮醬), 紫菜卷中間包有蛋, 火腿, 青瓜, 酸瓜, 飯跟材料配合岩好, 而夾起時不會散開, 醬汁中我比較喜歡千島海鮮醬, 味較濃, 後是辣醬餃子, 餃子是炸過後, 再把辣醬放在餃子上, 餃子皮有點厚, 相對餡料少左D, 幸好個辣醬汁, 唔辣的 (試清楚便覺得是剛才紫菜卷的酸辣醬)
女生們的飯局, 又怎少得甜品這環節! 超巨型的蜜瓜, 很想食吧! 但剛才都已經飽了七八成, 唯有叫細size的牛奶雪花冰, 製成需時, 也等了好一會兒, 食到中段, 人流開始多, 有點吵耳
牛奶雪花冰
D冰好細密, 入口即溶, 紅豆雪糕堅有紅豆蓉, 最正係黃豆粉令雪花冰味道層次再提升, 以$55售價, 絕對值得一試, 如果唔係食到咁飽, 我想encore雪花冰!!! 期間店員都有幫忙換碟, 服務態度相當nice, 起碼有笑容, 以地區及菜式來算, 亦屬經濟親民呢, 有機會還是要試下佢地既炒年糕鍋喔
Other Info. : weekend 1pm後開始多人, 需排隊
$130 (Lunch)
Squid Risotto
牛奶雪花冰