2021-09-26
又去元朗覓食。今日嚟到一間專門食羊肉粉嘅貴州粉麵店。呢間店幾乎所有羊嘅刁鑽部位都有得賣,包括睪丸、鞭、腦、腰,甚至眼都有!但羊眼太可怕了,我就叫咗羊睪丸同羊鞭粉試下。羊睪丸切開一片片的,就咁睇真係睇唔出係睪丸,而係好似切咗片嘅雞腎咁嘅形狀。食落好腍,唔似食緊肉,因為冇乜肉嘅纖維感,係食到個椗嘅位就爽爽地。至於羊鞭,食落就好似牛孖筋咁,腍滑之中又充滿彈性同膠質,好似好多骨膠原咁,但就冇牛孖筋咁粘口。可能由於呢間店太專業,羊睪丸同羊鞭都處理得好好,一啲異味或者羶味都冇。我諗對於一啲唔敢食羊或者生殖內臟嘅人士,只要唔知呢啲係咩嚟,佢哋都會接受到,仲會覺得好好味。呢度嘅粉,其實係好腍滑嘅米線。而啲湯,可能係用羊肉或者羊骨煲嘅,超甜超好飲,完全飲唔出有味精,所以嚟食粉記得飲哂佢,唔好嘥!仲有,如果想食得地道啲,呢度每枱都有生蒜瓣提供。北方人鍾意一口生蒜一口粉麵咁食,食一啖好辣嘅生蒜 ,再啜一箸麵,未試過就試下,好爽架!仲有仲有,想鍾意食辣嘅朋友可以落單時加辣。想試少少辣又唔敢食太辣嘅朋友可以叫辣另上,咁就會用隻碟仔裝啲辣油畀你。據伙計講,呢度嘅辣椒油係店家自己炒,冇味精、冇防腐劑或添加劑,保證新
但羊眼太可怕了,我就叫咗羊睪丸同羊鞭粉試下。
仲有仲有,想鍾意食辣嘅朋友可以落單時加辣。想試少少辣又唔敢食太辣嘅朋友可以叫辣另上,咁就會用隻碟仔裝啲辣油畀你。據伙計講,呢度嘅辣椒油係店家自己炒,冇味精、冇防腐劑或添加劑,保證新鮮!而且好香,又唔係好辣,點少少,又係另一個層次,辣完個口,最後再飲埋羊肉湯,正!