2019-07-16
深水埗區好多隱世美食小店,在香港想食到獨特的食物,而不是一式一樣沒有生命力既刻板連鎖店既,就一定要來呢一區。而且呢到附近好多野買,玩具、電腦、衣服、家庭用品.....真係應有盡有,所以我都好喜歡平日來呢區逛逛食野。 今次由地鐵一出來,就見到一間新招牌的食店,所以就入去試下。下午時間2點左右不用等位,見店面好整潔企理,職員又好客招呼,原來呢到係食福建小食既店。扁肉湯係呢到既名物,所以我就點了一個餐$38有一碗扁肉湯及蔥油肉醬腸,另加了一拍青瓜$18同熱檸茶。我見身邊好多客人食豬手飯或燉麵,我覺得都好特別不過因為太熱,所以都只係食D輕食。蔥油肉醬腸好滑,皮好簿,而且其中入面有菜,蔥油好香,呢個好驚喜因為真係太耐冇食過咁正既腸粉~!!!!手工做得好,而且份量好足。扁肉湯,就是福建既名小吃,店內POSTER介紹係明朝時福建人民特別為南下的皇帝預備的小食,流傳到今日,有D似廣東既雲吞MINI版,但入面冇蝦,只有少少肉。皮同樣好滑,店員介紹時話係自己店做的皮,所以一定好食。姐姐果然講得O岩,真係超卓的手工。湯底亦好有味,而且唔係味精湯,我食完一D口干都冇~!!!!拍青瓜相對就比較一般,不
拍青瓜相對就比較一般,不過因為夏天好想食一D涼菜,有D消暑作用呢~!
呢到所有餐具都有自己店名,好認真而且好乾淨,店員姐姐同老闆娘都好NICE,好願意介紹呢種香港唔多見的福建食物,又見好多熟客來食,希望呢間咁有心機做的店,可以在區內打出名堂LA~