2024-05-23
今日放工,和朋友相聚一刻,來到了這間新開不久的明道。餐廳設計日式,放有figure公仔。應是老闆的珍藏。剛好老闆當日在場,問了他有什麼推介。牛腸鍋用嘅係九州牛腸,將肥膏剪走煮過再上枱,完全食唔到內臟嘅腥味,福岡牛腸鍋又肥又韌,相反呢度牛腸煙靭有咬口,去除咗肥膏之後一啲都唔肥膩,絕對係上佳之作。湯底係白麵豉調較的湯,配上自家製蒜辣椒調味醬,蒜味甚濃,但係一啲都唔辣。除咗牛腸,仲有日本高野豆腐,索汁一流。食晒啲牛腸之後,千祈唔好嘥咗個湯底,記得要叫山形牛A4西冷加烏冬,油脂均勻,入口即溶,啖啖肉香,令人忍唔住一片接一片。蟹膏龍蝦用上澳洲龍蝦,落咗order冇幾耐,廚師就喺我哋面前嘅魚缸撈龍蝦上嚟,喺我哋面前生劏,剝殼炒熟,再加上海膽醬同蟹膏,廚師精彩嘅表演,嫩滑彈牙嘅龍蝦肉,香氣四溢嘅海膽蟹膏香,令我對呢度菜一試難忘。自家製綠茶奶凍,香濃嘅綠茶配上自家製嘅奶凍,茶香撲鼻,奶凍嫩滑,份量再多點好嗎?日本海鹽雪糕甜味同鹽味恰到好處,絕對唔係坊間海鹽雪糕可比。享受美食嘅時光,總係過得特別快,高質素嘅食物,殷勤嘅服務,仲有熱情嘅老闆,絕對會再嚟呢間餐廳。