2023-12-20
太子基隆街開咗間新素食餐廳叫「緣素」,原來前身係做自助餐嘅「梅貴緣」,睇下有咩正嘢食先。🤓座位唔算好多,餐牌好似勁多嘢揀喎,餃子,小食,炒粉麵飯,小菜,連漢堡包都有。唔想諗食咩嘅就學我咁叫個「貴緣素大碗」食啦。😄係咪好似盤菜呢?賣相真係超靚呀。呢度兩個人份量賣 $118,新張期間八折優惠(至一月九號)即係 $95,除開每人唔使 $50,好過食華御結啦。🤭單張講嘅材料未必完全一樣嘅,老闆娘話因為有時冇某啲材料,例如今日係跟烏冬唔係素麵,餸都會有少少分別,但總之都係超豐富。😋先講個炸豬扒,真係好正,好脆,味道又調得好好,食一塊唔夠喉呀。🤪望落有啲似蠔豉嘅係素羊肉,比好多舊好抵食。豆卜好大舊,非空心好好肉地,水餃係自家製,皮好煙韌個餡又好味。烏冬唔係手打,冬菇係原粒有好多粒,墨丸,貢丸同牛丸同真嘅好似,片頭就樣似,但食落比較似魚腐,比較淋身。😀有一塊好大塊嘅,問咗老闆娘原來係泰式魚餅,超好食呀,好香辣,老闆娘都話係佢嘅最愛。最特別係有羽衣甘藍,好似係第一次食粉麵食到佢 ☘️。仲有兩舊好彈牙嘅,好似話係扮豬肚嘅東西,都好味㗎。😙資料話係太子站 C2 出口,回程我發現 D 出口近啲喎,過條馬路就係
資料話係太子站 C2 出口,回程我發現 D 出口近啲喎,過條馬路就係喇。大家去開睇下我呢個路痴有冇講錯。😂