2024-03-06 46 views
今日同朋友去咗修頓睇波,睇完差唔多天黑,就諗吓不如食埋晚飯先返屋企。行行吓就見到呢間食台灣嘢嘅舖頭江門面裝修都幾靚,所以就入去試吓。一坐低就俾佢個三寶系列吸引咗,二話不說就叫咗個台灣牛肉麵,同埋台灣炸滷排骨飯。我朋友對台灣香腸情有獨鍾,所以再額外加咗一個小食叫最佳拍檔。見到佢啲飲品賣相都幾靚,所以一人再加咗一個嘢飲。我叫咗白桃烏龍茶,我個friend就叫咗烏龍奶茶。第一個嚟嘅係牛肉麵,佢個台式牛肉十分之腍,啲肉嘅質地亦都唔會好嚡,咬落去係唔會黐牙嘅。如果湯嘅味道亦都剛剛好,唔會太鹹。個生菜就普普通通啦,個蘿蔔係屬於有咬口嘅蘿蔔,重點係冇根!個面嘅質地亦都恰到好處,唔會太軟。好快過炸滷排骨飯亦都嚟咗。個排骨嘅賣相好靚,亦都唔孤寒。佢同一般嘅酥炸排骨有啲分別,唔會想炸粉炸到好硬。個排骨炸完亦都唔會乾爭爭。食到半好過小食都嚟咗。佢個香腸係有啲細細塊嘅蒜片配住,夾埋一齊食有少少辣嘅感覺,好惹味。而佢個鹽酥雞翼都炸到10分香脆,佢個炸皮好似薯片咁樣,唔係齋硬嘅脆係酥脆。一路食一路飲嘢,佢個珍珠奶茶啲珍珠極多,好似有兩層珍珠咁。落單嘅時候,特登叫咗少甜少冰,所以個奶茶飲落唔會太甜,啱晒我。而朋友嘅

一路食一路飲嘢,佢個珍珠奶茶啲珍珠極多,好似有兩層珍珠咁。落單嘅時候,特登叫咗少甜少冰,所以個奶茶飲落唔會太甜,啱晒我。而朋友嘅白桃烏龍配咗啲蒟蒻粒。啲蒟蒻粒好爽脆,配上個白土烏龍茶甜甜地,好似食緊個甜品咁,個體驗幾唔錯。

今次隨心搵嘢食好成功,佢地點就腳,味道又好食,相信下次經過附近都會介紹呢間餐廳俾朋友食。