2022-12-13
好耐未食過天婦羅啦,原來喺灣仔有一間天婦羅專門店,呢間舖頭喺日本開到嚟香港,當然所有食物嘅材料都好有水準。你間舖頭位置都非常方便,地鐵站一出2分鐘內就到。沿途中可以欣賞下利東街嘅特色。呢間餐廳採用日本米,令到呢個丼飯加到100分😍😍我哋本來都唔係好鍾食煎炸嘢,但係呢個天婦羅真係好好食,唔會好似出面食嘅天婦羅好多粉,同埋咬落去好油膩。今次我叫咗江戶前天丼,天丼稻庭烏冬。❤️江戶前天丼基本上有嘅天婦羅嘅食材都有,有海老、魷魚,海苔、溫泉蛋。但係最特別之處就係呢個丼有整條鰻魚。金黃色嘅天婦羅,同埋食落去不覺得油膩之外,另外仲有點甘甜嘅味道,完全唔需要有任何嘅醬汁,都會覺得好好味。最特別嘅,溫泉玉子都可以做炸物,流心嘅蛋黃汁,配上香脆嘅天婦羅,真係想食多一碗飯。迷你天丼稻庭烏冬今次朋友比較貪心,又想食飯又想食烏冬,所以呢個配搭最適合佢。起初以為烏冬會令天婦羅冇咁香脆可口,但呢個觀念我諗要改一改,非常好味。呢個迷你天丼蔬菜會比較多,有好好味嘅菇菌。❤️最特別嘅係個烏冬,如果你鍾意食好多蔥同埋唔同嘅配料嘅,有一大盒不同嘅配料,任你配搭。
今次我叫咗江戶前天丼,天丼稻庭烏冬。❤️
江戶前天丼
迷你天丼稻庭烏冬