2021-07-14
今晚娘家冇人煮飯,收工路經荃灣的路德圍,見倒新開了一間川菜外賣店(是媽媽最愛的料理🙊),便買了幾款小菜和家人一起分享:/🌶川麻料理三併(脫骨香豬肘、五香牛肉、蓮藕片) $55大熱天時食呢啲涼拌小吃真係好消暑🥵川麻料理相對五香的味道會辣番少少,但小辣黎講都係輕鬆既😎多左辣味倍感香辛,令人吃不停口!香豬肘的肉肥瘦相伴,惹味好吃;五香牛肉滷得入味;蓮藕片又大塊又厚夠爽脆!/🌶五香料理三併(牛筋凍、爽脆豬耳絲、秘鹵豬爽肉) $50五香料理的醬汁惹味開胃,唔怕辣又夠香,岩哂唔食得辣既朋友仔👍🏻最喜歡牛筋凍,口感有點像吃Q彈版的啫喱,鹹鹹香香很好吃;豬耳絲同樣好味,爽脆之餘又有骨膠原的口感💯;秘鹵豬爽肉都很爽彈。/🌶椒麻手撕雞(半隻) $55手撕雞是帶骨的雞肉,份量也很多,每一啖都滲出淡淡椒麻香。意想不到最出色的是雞皮,非常爽脆🤩很少吃倒這種質感呢。/🌶東坡肉飯 $35東坡肉的肉和脂肪各佔一半,炆得軟腍入味,充滿醬油的香甜,配埋百葉結送飯一流😋/食完之後媽媽都好歡喜,仲話星期六要自己再去買多次黎食😌而我覺得呢個價錢黎講都好抵食,可以再戰!/‼️由於等外賣時都幾多客,所以企左係度一陣睇佢部電視仔。原來
🌶川麻料理三併(脫骨香豬肘、五香牛肉、蓮藕片) $55
🌶五香料理三併(牛筋凍、爽脆豬耳絲、秘鹵豬爽肉) $50
‼️由於等外賣時都幾多客,所以企左係度一陣睇佢部電視仔。原來佢地係自設中央廚房,由大廚主理👨🏻🍳所有食物都新鮮調配!
加上店員和廚房都戴上透明膠帽,又有收銀專員,這些細節在疫情下都令人倍感安心☺️❤️