2015-08-21
8月份好姊妹既生日會 食咩好呢?!日本菜?韓國菜?西餐?定中餐好呢?! 靚女好友話未試過搞食德國菜喎,有意思有意思 ,我即刻上OpenSnap揾資料, easy job~有圖有真相 ,極速篩選下揾到"King Ludwig", 有几間分店,大家投票下揀左銅鑼灣分店!靚女好友預早訂位,細問下得知自㩦蛋糕,要收切餅費每位10蚊!我再提議靚女好友問下餐廳有無生日蛋糕或甜品供應,先知有雲石芝士、朱古力及香橙味三款蛋糕 ,價錢係$168一磅。有主菜食,我地當然係訂一磅夠喇,訂左壽星女既至愛~朱古力味 !是晚我同豬仔準時到達“King Ludwig",眼前 係一間蠻有氣氛既酒吧式餐廳,門外有充滿異國風情既露天茶座,還掛有搶眼既黑白格仔德國幟旗!走進餐廳,我地被帶領到Live Band前既長枱位置。室内燈光柔和幽雅,伴隨著輕鬆音樂 ,感覺so relaxing!甫坐下,大家寒喧一番,不時聽到歌手們輕唱著懷舊英文歌 如"Right Here Waiting"等等,悦耳動聽 ,好有feel啊!嘆德國菜,當然首選地道既鹹豬手 , 我地十個人,一點就兩個豬手 !細心既侍應生姐姐話幫我地
是晚我同豬仔準時到達“King Ludwig",眼前 係一間蠻有氣氛既酒吧式餐廳,門外有充滿異國風情既露天茶座,還掛有搶眼既黑白格仔德國幟旗! 走進餐廳,我地被帶領到Live Band前既長枱位置。室内燈光柔和幽雅,伴隨著輕鬆音樂 ,感覺so relaxing!甫坐下,大家寒喧一番,不時聽到歌手們輕唱著懷舊英文歌 如"Right Here Waiting"等等,悦耳動聽 ,好有feel啊! 嘆德國菜,當然首選地道既鹹豬手 , 我地十個人,一點就兩個豬手 !細心既 侍應生姐姐話幫我地切豬手後上枱 ,但切之前還不忙將原整板豬手俾我地個相機食先 , 相當體貼呢 !鹹豬手,皮勁脆卜卜,豬手肉質鮮嫩,味道剛好唔過鹹, 呀!
飲品方面,有多款選擇,唔飲得酒既我揀左蘋果汁飲 ,味道甜美,其他朋友揀既果汁,顏色悦目 !
朱古力蛋糕 : 朱古力味濃郁幼滑,蛋糕鬆軟,yummy yummy !
Live Band隨即落台,邊奏樂 邊行近壽星女 旁大唱生日歌助慶,我地齊聲歌唱歡呼,好不熱鬧!
唔止 ……大家食得仲開心,因為我地用左驚喜價 : 東亞信用卡優惠, yeah