好天氣下☀️,與爸媽坐最新嘅山頂纜車🚠到山頂⛰️一遊,才知道原來「雍雅山房」剛在這裏開業,餐廳分為室內及室外維港全景茶座,景色真的美極了~✨親切有禮嘅店員安排我哋坐近窗口位🪟,座位舒適。🦀沙葛毛豆蟹肉多士 以食用花🌸作點綴賣相精緻,以蟹肉、沙葛、毛豆造成蟹蓉,味道鮮甜,配以香脆嘅多士一齊食。🥢懷舊煎釀山水豆腐 這個煎釀豆腐其實需要頗多功夫的,豆腐煎至金黃色,餡料由魚肉加豬肉剁成,帶魚香,豆腐好軟滑。✨秘製紅燒乳鴿 店員介紹的,乳鴿炸得皮脆肉嫩,細心嘅店員仲送上手套,我哋帶住個手套攞住嚟食,食得好滋味。再配一啖我嘅「紅豆椰子沙冰🫘🍧」紅豆香甜軟糯,配以椰子打成沙冰,椰子味好香,每一啖到好爽😄。爸爸的「懷舊菠蘿冰🧊🍍」,果香味十足,兩杯飲品賣相十分懷舊可愛😆,真的令人感覺回到從前。🦐櫻花蝦蔥油拌麵 蔥油拌面,香氣十足,餐廳再加上烘得香脆嘅櫻花蝦,增添風味。🐑烤焗法國羊小排小羊排已去骨,食得好方便,以陳醋燒汁炆得好腍,羊仔肉肉質細嫩,好甘香,配以薯仔🥔炒蝦,感覺健康。🍰Tiramisu 我一直都好鍾意呢個甜品😋,喺咁開心環境下,當然唔少得,用忌廉芝士、蛋糕、咖啡酒製成,口感香滑,擺盆亦顯心思💓。

親切有禮嘅店員安排我哋坐近窗口位🪟,座位舒適。

🦀沙葛毛豆蟹肉多士

🥢懷舊煎釀山水豆腐

✨秘製紅燒乳鴿

🦐櫻花蝦蔥油拌麵
蔥油拌面,香氣十足,餐廳再加上烘得香脆嘅櫻花蝦,增添風味。

🐑烤焗法國羊小排

🍰Tiramisu

美食美景下,我哋很享受這頓午餐,離開時,心境真的心曠神怡了不少~🌿
2022-11-09
$400 (Lunch)