2023-07-18
朋友👩🏻🚀覺得我對西班牙菜🇪🇸有認識,當佢👩🏻🚀知道有西班牙🇪🇸餐廳,佢👩🏻🚀一係就介紹俾我一係就直接帶我去食🤣,佢👩🏻🚀曾經講過呢間,呢日喺銅鑼灣,就上去試吓😆呢度有幾款 Lunch Set 可以選擇,揀咗 $158「薑味橙香橡果黑毛豬鞍架」,一場嚟到就想試吓佢嘅 Tapas,咁又揀咗 $138「橄欖油大蒜虎蝦」同埋 $128「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」,諗住嚟個大滿足🤩另外,餐廳名字同 George Clooney 有份喺 墨西哥🇲🇽 創立嘅一個 Tequila 品牌一樣,下次晚餐嚟呢度要飲吓 Tequila 先得 🤩 Lunch Set 包「是日餐湯」,係蕃茄湯,有啲似 Gazpacho 嘅熱辣辣版本🤣,蕃茄湯非常濃郁,充滿 umami,仲加咗啲初榨橄欖油喺面,好香🤩「橄欖油大蒜虎蝦」:Gambas al Ajillo 係西班牙🇪🇸其中一款最普遍兼流行嘅 Tapa, 呢度係新派煮法(想知傳統煮法係點就要自己上網慢慢睇吓🤣),有餐廳廚師研製嘅獨特醬汁🤩;虎蝦🦐大大隻肉質結實好美味😋;蒜蓉蝦汁沾 麵包食勁好味😋「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」:呢個都係新派 Tapa🤩
「煙燻紅椒豬仔髀配辣味蒜蓉蛋黃醬」:呢個都係新派 Tapa🤩;豬仔髀 一支支食得好方便😊,肉質軟熟,味道甜甜哋🤩
午餐嘅「薑味橙香橡果黑毛豬鞍架」:豬鞍架都係軟熟,肉質甘香好豬味,加埋有薑味橙香嘅醬汁,味道都係甜甜哋🤩;仲有脆卜卜嘅番薯條🤣
「熱咖啡☕️」熱辣辣夠香滑😋