2016-07-12
約左住喺黃埔既朋友2pm打保齡球, 我同男友都唔熟路,所以決定早點去到附近食個早餐,然後散散步行下街先再meet up朋友去打波~上網search下附近有咩野食,就比我search到呢間有早餐到11:30pm, 而且有我一直想食既紫薯窩夫!!Cafe喺百寶坊,行到附近問問街坊就找到了!到撻時間係早餐11am, 好彩仲趕得切食「早餐」!餐廳呢個鐘數有8成滿,所以都應該幾受街坊/學生歡迎~早餐set是少不了的~叫左:《Charm’s special $88》豐富的一碟, 包括有: 德國肉腸, 炒蛋, 薯餅, 煙肉, 麥皮, 多士和沙律菜。-麥片加了提子乾+蘋果片、有少少甜好健康-腸係成品,但唔係普通雞肉腸。煎香左之後咬開係有芝士流出架~-炒蛋炒得香滑算不錯,色澤鮮黃濕度適中,蛋味香濃~-薯餅炸得脆而不油膩-多士可以烘得脆一點-煙肉煎過後油份唔多,肉既部分又煎香左,唔錯~整體嚟講,佢地既早餐唔錯~而且仲可以補錢加料~~我就加左 **$18要煙三文魚**~ 《煙三文魚炒蛋牛角包配黑醋汁蕃茄沙律 $82》(Salmon Lovers)-牛角包酥脆,中間夾左煙三文魚碎炒蛋,份量多~蛋同煙三文魚炒埋
-麥片加了提子乾+蘋果片、有少少甜好健康
-炒蛋炒得香滑算不錯,色澤鮮黃濕度適中,蛋味香濃~
-薯餅炸得脆而不油膩
-多士可以烘得脆一點
-煙肉煎過後油份唔多,肉既部分又煎香左,唔錯~
-牛角包酥脆,中間夾左煙三文魚碎炒蛋,份量多~蛋同煙三文魚炒埋好香~蛋唔老而且炒得剛好~ 拌碟有蕃茄同沙律菜~兩者都淋上左黑醋汁清新開胃。
-焙茶係烘焙過既綠茶,第一次飲焙茶已經愛上~~~味道甘香可口,茶味比奶味濃,我鍾意!呢杯我揀左龍貓拉花,好打耳,但有d似貓頭鷹哈哈哈哈!
-抹茶粉量十足,面層打至起泡,泡泡好香滑,抹茶味道比焙茶甜及重奶味~仲有熊仔拉花,真係唔捨得飲呀!
呢個窩夫我成日見人post上網,令我一直想食好耐!呢個窩夫製作需時,所以喺食breakfast set中途已經order定~ 窩夫焗得好香脆,但唔會過硬同唔平均~做得好好~ 面層有忌廉, 及紫薯蓉~