2017-06-18
上星期, 我去了屏山一天遊, 可以遊屏山文物徑 、鄧氏宗祠 、聚星樓......等等。之後,我在附近的酒樓共聚晚餐 。食完晚餐後, 很想食甜品 , 甜品真是不可缺少的!經朋友介紹, 天水圍站附近有一間幾特別的甜品屋,叫做「一糖」。雖然在郊區,但是位置十分方便的。位於天水圍站, Exit E3 出囗, 步行幾分鐘就到, 非常方便! 我步行了兩分鐘, 就看見廣告旗, 只要沿着廣告旗一直走, 很快就可以看到「一糖」了。進入「一糖」,有一種很舒服和日式嘅感覺! 餐內佈置簡樸, 配上木製傢私,以天然石灰色做主色,掛上暗淡燈飾 ,好有和風感覺!成意之作的《Baileys 心太軟配曲奇雪糕,$58》,加上Baileys 甜洒造成的心太軟,味道獨特,清香撲鼻。心太軟美味可口,甜度適中, 當我切開時, 有朱古力醬湧出, 外脆內軟, 暖暖啲朱古力,配上曲奇雪糕 , 好好味 ! 還有生果伴碟, 生果份量十足,有多種新鮮生果, 十分鮮甜爽口!《梳乎厘紫薯,$49》我食到上面有軟綿綿嘅感覺,下面暖笠笠,有雙重享受, 幾有趣!用了紫番薯做底, 甜度適中,味道好夾 ! 《鮮芒果腸粉,$46 》一碟芒果腸粉有三條,
進入「一糖」,有一種很舒服和日式嘅感覺
《梳乎厘紫薯,$49》
我食到上面有軟綿綿嘅感覺,下面暖笠笠,
《鮮芒果腸粉,$46 》
一碟芒果腸粉有三條, 可以切成六大件,份量十足 !顧名思義芒果腸粉有芒果和腸粉,再加上香濃芒果汁。
外層腸粉香滑爽口,粉皮夠薄, 可卷幾層, 咬下去好有層次 ,夾上大大舊啲鮮芒,鮮甜可口,再加上香濃芒果汁,絕配 ! 十分滿意 !