2015-08-10
從近1年來開始專心只玩IG之後,IG的確比FB更加好玩 ,亦好多野看,早前見到IG興起自制麥提沙糯米慈,亦有不少IG SHOP開了這門生意,作為半個food blogger,我並非專業blogger ,只愛試下新品,我在IG上先揾了其中一間ig shop,個間冇記住店鋪名,我一向行動派,我想買想試第一時間聯絡IG SHOP店主,我真是有心想來試,這一間IG SHOP店主給我印象,感覺冇心經營IG SHOP,我當天立即whatsapp查詢交收,其實,這間shop冇一個交收時間,我問她邊日可以交收,起初話星期六西鐵等夠人就可以交收,呢個店主不太積極回應,等到星期六又末見她回應我,我再次問有冇確實交收日子,她約我星期三出來美孚交收,我出到美孚又是不見人影,連whatsapp都冇,只有我找她,她才講忘記起貨俾另一個客人,客人要她立即起貨,令到她不能出來交收,她有交帶的話是否應該通知我,我不是住美孚,專登由天水圍出來交收,到了第三次想再約她,又話前一天先知,你開得IG要有基本交帶,最後放棄揾這個冇責任冇交帶IG SHOP ,星期五時候無意中見到sumsum_Dessert,我立即whatsapp查詢交收日子,sumsum_Dessert真是做野快好多,sumsum_Dessert店主好快俾日子,我揀了星期六去沙田交收,最後可以試到我想吃麥糯,何解不給我早些遇到她,我不用浪費之前時間去約一個冇交帶店主,我同sumsum_Dessert之後,返屋企立即開了來吃,焦糖咖啡味麥提沙糯竟然不是好甜,個皮好柔軟,十分有口感,薄荷味又幾好,這個全人手制做,sumsum_Dessert是一個好用心店主,我起初對這個有懷疑,而家吃完2盒,價錢不算太貴,sumsum_Dessert暫時未有門店,有興趣想試上她的IG SHOP,真心好推介這間
蕉糖咖啡麥提沙糯米慈
如果不是有上IG,原來而家有咁多人咁整,這個是我第一隻買味道,平時吃麥提沙是好甜,原來只要加上糯米又有另一是番味道,吃下第一粒時候,個皮一點都不痴牙,又不太甜,有淡淡咖啡味道,真的好好好吃,價錢30元/12粒,只買12粒,一個人吃不到太多
薄荷味麥提沙糯米慈
今次買45粒/100元,似乎又太多,這個都是好好吃,味道不太甜,屋企人都話好好吃,叫我不要買45粒,屋企人少會不能吃得完,薄荷味道剛剛好,下次買8粒或者12粒
亞姨牌魷魚絲(原味)
這個又是好好吃,平時吃超市個D人工加工,吃完之後好口喝,今次吃sumsum_Dessert全人手制魷魚絲,吃完之後冇口喝情況,它的魷魚絲十分幼身,味道一點都不咸,這個值得一讚
亞姨牌墨魚絲(微辣)
認識我的朋友知道我不愛吃辣,這個只有一隻味,冇得捒之下,想吃墨魚絲,我吃完一包之後,覺得這個好辣,它需然是辣又好好吃,這個較為粗身些小,口感都不錯
服務態度
Sumsum_Dessert店主態度勁好,準備第三次同她訂購麥糯,時間同地點改來改去冇抱怨,只要早些同她溝通就可以,我覺得她的服務態度亦好好
Sumsum_Dessert我是自費購買,覺得好吃才分享,sumsum_Dessert是IG SHOP小本經營,暫時冇food blogger有提麥糯,麥糯在IG較為多人分享